Essentiellt för idioter


 

Henrik Lyngåker beställde skivor från Crypt Records en gång och sedan var han fast. Numera firar han julafton varje gång en ny Crypt-katalog dimper ned på hallmattan.

»The Crypt catalog only spotlights THE BEST SHIT – cos we prefer to see our customers going hog-ass-wild over GREAT stuff than waisting your money pimping CRAP down your throats!«

 

Att bläddra i katalogen från Crypt Records kan få vem som helst att förlora förståndet. Redan efter tre-fyra sidor sitter man där med uppspärrade ögon, ett halvt A4-ark fullproppat med titlar på skivor som man »bara måste ha« och en enkelbiljett till närmaste dårhus. Men jag är ändå övertygad om att det är en nyttig upplevelse.

För er som inte förstår vad jag pratar om är det kanske på sin plats med en kort förklaring. Crypt drivs av Tim Warren, en legend i rockkretsar, och förutom att bolaget ger ut egna plattor – bland annat »Teenage Shutdown«-samlingarna med garagerock från sextiotalet – producerar de alltså en ganska livsviktig postorderkatalog.

Men i dag har vi inte tid att ge oss i väg på några sidospår – den här krönikan ska bara handla om nämnda postorderkatalog.

Det kanske allra roligaste är den inte helt friska entusiasmen som präglar varenda liten sida. De bästa skivorna förses inte med vanliga kommentarer – utan med distanslösa, genomlyriska och lätt mentalsjuka hyllningar och ovationer.

 

Om en Wilson Pickett-samling kan man till exempel läsa följande: »BUY OR DIE!!! This double CD is packed with the godlike wail, the ULTIMATE VOCAL, the UTTER FUCKING GENIUS of the greatest, MR WILSON PICKETT!« Samtidigt tvekar Crypt aldrig inför att påpeka brister. Oavsett om det gäller ljudkvalitet, omslagsdesign eller musiken i sig. Man kan alltid vara säker på att de verkligen menar vad de skriver.

En ärlighet som kanske inte framstår som ett genidrag ur kommersiell synvinkel, men så drivs Crypt heller inte av ekonomiska intressen, som är så vanligt i musikbranschen, utan av en gränslös fascination inför de tuffaste skivorna och artisterna på planeten. Citatet som inleder denna text talar också sitt tydliga språk.

Det Tim Warren och hans medhjälpare vill göra är, enkelt uttryckt, att få människor att upptäcka den musik de själva brinner allra mest för. Snabba leveranstider och låga priser är det som gäller. Portot? Jodå, även det ligger på en schysst nivå. Musikaliskt täcker de in de flesta genrer av värde – punk, soul, rock’n’roll, blues, country med mera – och blandar gammalt med nytt på ett förträffligt sätt. Låtlistor, kommentarer och omslagsbilder till de flesta titlarna gör det lite lättare att välja vad man ska beställa.

Faktum är att det inte finns en enda liten detalj att klaga på – det här är kort sagt ett måste för alla riktiga idioter.

 

Du kanske undrar hur du kan lägga vantarna på ett eget exemplar? Ja, enklast är att dra i väg ett mail till crypt@on-line.de och höra dig för. För att slippa krångla med pengar kan det vara en smart idé att helt enkelt beställa en skiva – jag föreslår Andre Williams stenhårda »Silky« (»A MUST FOR EVERYBODY!«) som bara kostar 22.00 DM på vinyl – och samtidigt be om katalogen. Sedan är det bara att vänta några dagar och vips sitter du där med ett par timmars essentiell läsning i dina händer.