Den enda dubbelvinyl du behöver köpa i år


 

När Johan Jacobsson hittat en lysande dubbelvinyl med svensk postprogg stoppar man honom inte i första taget. Så eftersom han av pressetiska skäl inte fick recensera debutalbumet med Nova Express i Sonic nummer fem gör han det helt fräckt här i stället.

 

Första gången jag träffade dalmasen Henrik Kihlberg var i jazzklubben Stampens källare. På grund av ett överdrivet alkoholintag från min sida och de många dagar som förflutit sedan dess har jag glömt bort exakt vad vi pratade om, men jag tror det hade med Sagor & Swing-singeln han då nyss gett ut på sitt eget skivbolag Rocket Number Nine Records att göra. 

Jag hade fått muta någon där för att få honom eller henne att säga »jag tror det här kan vara början på en vacker vänskap« om det mötet, men trots det är jag numera stolt över att kunna räkna Henrik som en av mina vänner.
   Något som nu orsakat problem. (Kanske var hemresan efter vår Absinth-fyllda natt på en bondgård utanför Nynäshamn en större anledning till oro, men ändå.)
   Henrik spelar nämligen i ett band som heter Nova Express.
   Nova Express släpper snart en dubbelskiva som heter »One«.
   »One« är otroligt bra.

Och eftersom objektivitet även har en liten, liten plats i något så subjektivt som en skivrecension kunde jag inte skriva om den i Sonic #5.
   Tacka alla högre väsen för krönikeformen.
   Så:

 
NOVA EXPRESS
One
Rocket Number Nine Records
Betyg: 8

 
I årets elfte timme dundrade den in. Den kanske sista utmanaren till David Sandströms »Om det inte händer nåt innan imorgon kommer jag«, Sagor & Swings »Orgelfärger«, The Moldy Peaches »The Moldy Peaches«, Set Fire to Flames »Sings Reign Rebuilder« och Mogwais »Rock Action« i kampen om utmärkelsen »≈rets album 2001«.

 Nova Express »One«.
   Henrik Kihlberg (Bruce Banner, Rocket Number Nine Records), Andreas Bergman (Marousch) och Lars Ydgren (Den Flygande Bokrullen, Süperstar Orchestra) har tillsammans med ett gäng bekanta gjort den modigaste, originellaste, vackraste, mest intressanta och engagerande skivan jag hört sedan, tja, David Sandströms.
   Läs: den enda limiterade dubbelvinylen du behöver köpa i år.
   Hur Nova Express låter?
   »Post-progg« enligt Henrik.
   Varför inte? Grunderna till »One«:s åtta spår läggs alltid av de tre huvudpersonerna. Henriks mjuka orgelmattor skapar en trygg bakgrund. I förgrunden: Andreas klingande gitarrer och Lars vemodigt jazziga blåsinstrument. Sedan knackar vännerna på. Ibland kan till exempel en syntinbyggd trumloop läggas till ljudbilden. Eller Pontus Stalins (Dialog Cet) bas. Eller handklapp. Eller en Casio SK-1. Eller en cittra. Eller en xylofon. Eller en Korg MS-10. Eller… På vissa spår har upp till åtta personer medverkat, men det skulle jag aldrig tro om jag inte sett det svart på vitt. Det fina med »One« är att instrumenten aldrig jobbar mot varandra, de är starkt sammansvetsade i en liveinspelad helhet. Skivorna svävar ut genom högtalarna, dock utan att vara ljudtapet – det är melodierna och infallen alldeles för fantastiska för.
   Och det här skriver jag inte som Henriks kompis.
   Det här skriver jag som missionär.
   Gå in på www.rotorfabrik.com/rocketnumbernine och beställ »One« idag.
   Har du ett hjärta i kroppen kommer du inte att ångra dig.