Alternativa jullekar för musiksnobbar


 

Johan Jacobsson tänker nu visa sig på styva linan. Utvidga, lägga till fler strängar på sin lyra. Bli Sveriges nya Lasse Kronér. Därför presenterar han här några alternativa jullekar för feriefirande musiksnobbar.

 

Skivor jag borde ha hört!
Lär känna din släkt och dina vänner under gemytliga och avslöjande former. Vad som sägs idag kan vara framtidens utpressningsmaterial.
   Deltagare: 3 till 15
   Ålder: 14-60
   Speltid: Fem minuter till en livstid.

   Förberedelser: Alla som är modiga nog att ta del av denna prövning sätter sig i en ring på golvet. I mitten av bildad ring placeras en urdrucken flaska.
   Tillvägagångssätt: Flaskan snurras på ett sätt känt för alla som var populära nog för att få medverka i mellanstadiets »Sanning eller konsekvens«-övningar. Och när dess rotation avstannat torde halsen peka på någon deltagare. Varpå han eller hon måste avslöja en skiva eller en låt han eller hon borde ha hört men inte gjort.

   Ett belysande exempel:
   (snurr, snurr)
   – Ha, Jerker! Kom igen, Jerker!
   Jerker: Åh hu. Okej. Ronnie Scott and Tubby Hayes »Jazz Couriers in Concert«.
   Alla: Hahahaha! Jösses! Na-na-na-na-na!
   Notera: Om någon inte kan komma på en skiva betyder det att vederbörande har väldigt dåligt minne eller är en notorisk lögnhals. Alltså utestängs han eller hon från allt fortsatt deltagande så fort det bara är möjligt.

 

Min smak är bättre än din smak!
Tävla i smak? Klart man kan! Denna lek är en verklig pulshöjare där den objektiva goda smaken alltid står i centrum.
   Deltagare: Hur många som helst.
   Ålder: 14-60
   Speltid: Fem minuter till en livstid.
   Förberedelser: Alla som är modiga nog att ta del av denna prövning tilldelas två spelkort; ett rött och ett svart.
   Tillvägagångssätt: De två yngsta deltagarna ställer sig mittemot varandra. Sedan måste de avslöja sin skostorlek. Dessa faktum bestämmer deras färg; störst fötter är röd, minst fötter är svart. Och rött börjar med att nämna en skiva eller en låt han eller hon anser vara det yttersta av god smak. Sedan är det dags för hans eller hennes duellant att bräcka detta påstående.
   Ett belysande exempel:
   – Blake Baxters »The Prince Of Techno«!
    Övriga deltagare: Oooh!
    – The Homosexuals »The Homosexuals’ Record«!
    Övriga deltagare: Aaaah!
    Efter detta är det dags för omröstning, en omröstning som sker öppet genom att de övriga deltagarna håller upp ett spelkort i den färg som indikerar vem de tyckte hade bäst smak. Flest röster vinner såklart och står kvar som herre eller dam på täppan. Den tredje yngsta personen närvarande intar utmanarposition och så fortsätter det.

 

Jag har följt dem sedan ultraljudet!
Denna variant av charader är en riktig utmaning eftersom den kräver en förmåga att medelst mim gestalta sina mest intensiva minnesbilder.
   Deltagare: Hur många som helst.
   Ålder: 14-60
   Speltid: Fem minuter till en livstid.
   Förberedelser: Alla som är modiga nog att ta del av denna prövning sätter sig andäktigt ner framför en provisorisk scen.
   Tillvägagångssätt: Den deltagare med mest gröna strumpor ställer sig på den provisoriska scenen. Sedan gäller det för honom eller henne att mima en ytterst viktig spelning i ett bands/en artists karriär. ÷vriga personer får sedan försöka gissa.
   Ett belysande exempel:
   (mim, mim)
   – My Bloody Valentine på Corn Exchange den andra december 1991!
   – Nej, det är The Jesus and Mary Chain, på The Living Room, den nionde juni 1984!
   – Han står för stilla för det. Oasis på King Tut’s Wah Wah Hut, Glasgow, den artonde maj 1993.
   Mimare: Korrekt! Nu är det din tur att försöka!
   Notera: Frågan man nu kan ställa sig är vilken morot charadören har för att göra ett så bra jobb som möjligt. Svaret är förstås att om ingen kan gissa rätt (en tidsbegränsning bör alla enas om innan leken börjar) ifrågasätts genast om han eller hon verkligen var på giget.

 

Jag har Mozarts tidiga demokassetter!
Tyvärr har ju program som Napster, AudioGalaxy, Kazaa och Soulseek inneburit att vilken dåre som helst med tillgång till internetuppkoppling kan vara först med det senaste nästan lika snabbt som de riktiga musikälskarna. Men fortfarande finns sätt att återgå till den gamla goda tiden då det gällde att vara med och kul för att kunna säga »jaa, sedan november någon gång«.
   Deltagare: 3-20
   Ålder: 14-60
   Speltid: Fem minuter till en livstid.
   Förberedelser: Alla som är modiga nog att ta del av denna prövning fattar varandras händer och förbereder sig på ringdans runt närmsta gran.
   Tillvägagångssätt: Den deltagare med mest svårstavat efternamn påbörjar den cirkulära färden och börjar samtidigt sjunga en låt som han tror ingen annan närvarande hört. Och de som kan sjunga med får stanna kvar i leken, de som inte kan får omedelbart stiga åt sidan.
   Ett belysande exempel:
    (dans, dans)
    – Sad I’m sittin’ on the railroad track/Watchin’ that old smokestack…
    När tonerna klingat ut är det dags för personen till höger om senaste sångare att försöka hitta något så obskyrt att han eller hon är ensam om det.