Declan O’Rourke: Since Kyabram
DECLAN O’ROURKE

Since Kyabram
V2/Bonnier Amigo
Betyg: 6

Damien Rice gjorde det, David Gray med, Josh Ritter likaså. Startade en internationell karriär efter att först ha klättrat på den gröna öns albumlista. Irländarna gillar av tradition folkbaserade låtskrivare som fokuserar på starka melodier, och Declan O’Rourke är nästa singer-songwriter med en kärleksaffär till det irländska folket.

Men till skillnad från Gray och Ritter kommer O’Rourke – precis som Rice – verkligen från Irland, även om han i barndomen bodde med familjen i Australien. En dag fick han sin första gitarr av en präst i byn Kyabram. Därav titeln på debutplattan som släpptes i Irland redan hösten 2004 och som nu ompaketeras för förmodade internationella framgångar.

Vid en första lyssning är det lätt att förstå förväntningarna. Declan O’Rourke skriver tidlösa kärlekslåtar för alla med akustiska gitarrdrömmar. En mörk röst som passar perfekt in bland de svepande ackorden. Ett anslag någonstans mellan de ovan nämnda och kanske Teddy Thompson och Rufus Wainwright. Den gnistrande diamanten bland flera starka låtar är väldigt Rufus-aktiga »Galileo«, en smäktande ballad om kärlekens mysterium som O’Rourke kommer få leva med karriären igenom. Det är den väldigt ovanliga sorts låt som skulle passa perfekt i händerna på Frank Sinatra eller Perry Como, en omedelbar klassiker som kommer framföras av crooners även nästa sekel.

Första halvan av »Since Kyabram« är annars en snygg programförklaring: lite gitarrplock, lätt countrypop och grym melodikänsla. Under andra halvan blir det maritima temat lite för starkt – hav och vågkluck överallt – och det kryddas lite för starkt med stråksmet här och där.

ANDERS DAHLBOM

2006-06-08