Diverse artister: The Guitar Evangelists Volume 2
DIVERSE ARTISTER
The Guitar Evangelists Volume 2
JSP/import
Betyg: 7

Under nittonhundratalets inledning blev bluesmusiken populär hos både vita och färgade lyssnare och de gatumusikanter som behärskade stilen kunde skapa en hyfsad försörjning genom att resa runt och uppträda var helst publiken fanns.
Det rådde bistra tider i USA och hoppet om en bättre tillvaro ovanför molnen var i många fall det enda som fick folk att stå ut med det hårda vardagslivet. Religiös musik var därför stort i stugorna.

Under pseudonymen »Deacon L.J. Bates« släppte Blind Lemon Jefferson 1926 sina första religiösa inspelningar och eftersom dessa blev enormt populära sköljde en våg av plattor av liknande karaktär in över marknaden. Artister som Arthur Blake, Roosevelt Graves, Joe Reynolds och Willie Davis är bara några av de som gjorde lysande skivinspelningar.

På »Guitar Evangelists Volume 2« får lyssnaren stifta bekantskap med den livsfarlige karaktären Blind Joe Taggart, vars vilda leverne än i dag är hett skvallerstoff i trakterna av South Carolina. Vittnesmål berättar om en fruktansvärt elak karl som knappast levde efter de tio budorden och inte heller var så blind som artistnamnet antydde. I låtar som »God’s Gonna Separate the Wheat From the Tares« och »Take Your Burden to the Lord« låter han dock ytterst trovärdig. Med en stil som går att spåra ända tillbaka till tiden för det amerikanska inbördeskriget spelade Taggart in mängder av material, men till skillnad från exempelvis Blind Lemon Jefferson lyckades Taggart inte få något erkännande förrän CD-återutgåvorna gjorde sitt intåg i början av nittiotalet. De som inte känner till Taggarts fängslande versioner av »I Will Not Be Removed« eller »I Ain’t No Sinner Now« kommer att slå volter när de hör inspelningarna på den här boxen. Skivan innehåller även bländande material från bland andra Blind Gary Davies och Mother McCullum.

L-P ANDERSON

2006-09-15