Diverse artister: A Rock’n’roll Dance Party
DIVERSE ARTISTER
A Rock’n’roll Dance Party
Ace/Bonnier Amigo
Betyg: 7

 

I slutet av femtiotalet var det singelformatet som gällde när det handlade om rock’n’roll. LP-skivorna kostade för mycket och tilltalade främst de som ville höra klassisk musik eller jazz.

Det var Jules Bihari, mannen bakom det Los Angeles-baserade skivbolaget Modern, som i syfte att generera albumförsäljning kläckte idén att starta den lågprisbetonade underetiketten Crown. Precis som i fallet med dagens »Absolute«-plattor blev samlingen »A Rock’n’roll Dance Party« en enorm storsäljare när den började säljas via bensinstationer och lågprisvaruhus under hösten 1957.

Även om Bihari använde sig av billigt papper till konvoluten och pressade plattorna på undermålig vinyl så var artisterna förstklassiga. Denna CD-återutgåva öppnar med att Etta James fyrar av »Roll With Me Henry«, varpå Jimmy Beasley bjuder på den starkt New Orleans-doftande »Don’t Feel Sorry for Me«. Profiler som Jesse Belvin och Marvin & Johnny bidrar med r’n’b av finaste sort, medan den lysande saxofonisten Joe Houston blåser upp en orkan i den vilda »All Night Long«.

Ace har restaurerat ljudet och säljer sin CD-återutgåva till fullpris, men i gengäld bifogar de också frikostigt med extraspår i form av tidigare outgivet material med artister som Richard Berry och Long Tall Marvin. I omslagstexten briljerar rock’n’rollkännaren Tony Rounce med detaljkunskaper om de medverkande artisterna. Detta gör att plattan fortfarande känns som ett fynd.

L-P ANDERSON

2006-10-20