Diverse artister: Battle of Hastings Street/Blues For Dootsie
DIVERSE ARTISTER
Battle of Hastings Street – Raw Detroit Blues & R’n’b From Joe’s Record Shop 1949–1954
Ace/Bonnier Amigo

Betyg: 8

 

Blues For Dootsie – The Blue & Dootone Sides
Ace/Bonnier Amigo
Betyg: 7

Vid sidan av etiketter som Mr R&B, Route 66 och japanska P-Vine har de senaste tjugo årens mest nödvändiga blues- och r’n’b-återutgåvor kommit från musikarkeologerna på Ace Records i London. Här presenterar de ytterligare två välfyllda samlingsplattor. Denna gång med inspelningar mestadels gjorda i Detroit respektive Los Angeles under sent fyrtio- och tidigt femtiotal.

Joe Von Battle drev skivbutiken Joe’s Records på Hastings Street i Detroit. John Lee Hooker hörde till kundkretsen och eftersom Joe hade tillgång till inspelningsapparatur brukade han efter stängningsdags roa sig med att producera brutalt råa bluesplattor i butikens lunchrum. Några av inspelningarna med Eddie Kirkland och Eddie Burns licensierades till etiketter som DeLuxe och King och har länge varit eftertraktade objekt för bluesfantaster, men de flesta av spåren på »Battle of Hastings Street« har fram till nu förblivit outgivna.

Som producent visste Joe knappt mer än hur man startade och stannade bandspelaren men den genomgående ljudbilden hos hans alster är tyngre än en vägvält. Bland höjdpunkterna märks Joe Weavers »I Got the Blues for My Baby« och den Fats Domino-influerade »I’m So Lonesome«, men även Robert Richards »Wigwam Woman« och Johnny Wrights »I Stayed Down« bländar starkt.

Dootsie Williams var den som låg bakom doowopinspelningar som Penguins »Earth Angel«, men redan 1949 började hans etikett Dootsie ge ut plattor med några av Los Angeles mer talangfulla förmågor.

Samlingen »Blues for Dootsie« innehåller sällsynta utgåvor från Williams-relaterade etiketter som Blue, Authentic och Tone. I »Automatic Daddy« sjunger Ressie Mae Jones om en massageapparat som förefaller vara synnerligen effektiv och Cleo Brown bjuder på fräck boogiewoogie i den ultrasällsynta »Roll It Boogie«. Big Joe Turner styr upp ett vansinnigt sväng i »Gamblin’ Blues« medan Bobby Nunn låter Bumps Myers & His Frantic Five backa upp honom i en ösig »I’m Clappin’ & Shouting«.

L-P ANDERSON

2006-10-20