Diverse artister: Dandelion: Life Too, Has Surface Noise
DIVERSE ARTISTER
Dandelion: Life Too, Has Surface Noise – The Complete Dandelion Records Singles Collection 1969–1972
Cherry Red/Border
Betyg: 6

Anledningen till att radioprataren John Peel drog i gång skivbolaget Dandelion var att talangfulla förmågor som skickat in demos till radioshowen »Top Gear« skulle få göra plattor. Redan under första mötet med finansiären CBS somnade Peel och mellan snarkningarna förstod bolagets representanter att radiopratarens intressen främst kretsade kring musiken, inte det ekonomiska. I augusti 1969 släppte Dandelion en singel med singer-songwriterfiguren Beau och när den raskt tog sig upp till förstaplatsen på hitlistan i Libanon kontrakterade Peel med stort självförtroende artister som Bridget St. John, Kevin Coyne och sin barndomsidol Gene Vincent. På tre skivor presenteras här samtliga singlar som gavs ut på Dandelion under de fyra år bolaget var aktivt.

På sextiotalet vände John Peel psykedeliska singlar i piratradioprogrammet »Perfumed Garden«. Under sjuttiotalet sände han pub- och punkrock på BBC och med genuin fingertoppskänsla lyfte han under åttiotalet fram de bästa banden ur den första vågen av indiepop. Ända fram till sin död i oktober 2004 letade Peel ständigt nya musikaliska kickar. Hans entusiasm smittade av sig på många radiolyssnare.

Märkligt nog var urskiljningsförmågan inte lika vass när han valde artister till Dandelion. Bridget St. John gör fruktansvärda försök att låta som Joni Mitchell och varför Will Dandy & The Dandylettes tilläts att ge ut »Sonny Boy«/»Oh Mein Papa« på singel är ett mysterium. Då är Stackwaddy bättre, deras version av »You Really Got Me« låter som Blue Cheer live på en nedgången pub i en förort till Manchester. Gruppens sångare brukade förolämpa och kasta flaskor på sin publik, vilket ledde till att han vid upprepade tillfällen hamnade i fängelse.

Medicine Head är överrumplande bra och »Pictures in the Sky« en livsnödvändighet. På sina tidiga singlar påminner Medicine Head om Sebadoh och när de tar hjälp av den gamle Yardbirds-sångaren Keith Relf i »How Does It Feel« blir resultatet svåröverträffad boogierock.

John Peel ska i första hand kommas ihåg för sina insatser som DJ och kunnig radiopratare – inte som skivbolagsdirektör.

L-P ANDERSON

2007-02-16