Diverse artister: Rockin’ in Wisconsin – The Cuca Records Story Vol 3
DIVERSE ARTISTER
Rockin’ in Wisconsin – The Cuca Records Story Vol 3
Ace/Bonnier Amigo
Betyg: 8

Den amerikanska delstaten Wisconsin är belägen i norra mellanvästern och mest känd för sitt kalla klimat, sina många ölbryggerier samt för att en stor del av befolkningen består av ättlingar till de skandinaver och tyskar som invandrade hit i slutet av artonhundratalet. Rockmusiken nådde inte fram till Wisconsin förrän femtiotalet nästan var slut, men när musikstilen väl anlände var det med sådan kraft att lysande rockabillysinglar kom att spelas in i de här trakterna långt efter det att Beatles och Rolling Stones hade invaderat USA.

I en liten ort med endast tvåtusen invånare kallad Sauk City låg skivbolaget Cuca. På »Rockin’ in Wisconsin« samlas några av de mest övertygande rock’n’rollfyrtiofemmorna därifrån.

Det var på Cuca Records som The Fendermen 1960 spelade in »Mule Skinner Blues«, som senare blev en stor internationell hit när en putsad inspelning dök upp på den större etiketten Soma. Här hittar vi förutom originalversionen också den sällsynta och ursprungliga singelbaksidan »Janice«. Larry Phillipson spelade redan 1953 in »Bitter Feelings« i countrytappning, men först efter att ha delat en burk uppiggande tabletter med sina bandkumpaner fick han till den odödliga version som har hetsat upp rockabillykännare världen över ända sedan Cuca gav ut den 1965.

Gene Vincent hade många trogna beundrare i mellanvästern. The Muleskinners, Grand Prix’s och Darnells bjuder samtliga på lysande tolkningar av låtar de hämtat från Vincents repertoar. I tidigare outgivna »Love Trap« låter Ronnie Premier som om han vore från New Orleans och hans inlevelsefulla ballad, »So Loved Am I«, tillhör samlingens höjdpunkter.

Det finns två tidigare utgåvor i »The Cuca Records Story«-serien. Den första, »Elemental Instrumentals«, bör tilltala diggare av Link Wray. Den andra, »Garagemental«, koncentrerar sig på den råa garagepunk och psykedelia som bolaget gav ut under sextiotalets senare hälft.

L-P ANDERSON

2007-02-16