Simply Red: Stay
SIMPLY RED
Stay
Simply Red/MBO
Betyg: 5

På omslaget till singeln »Holding Back the Years« från 1985 står Mick Hucknall i en överdimensionerad orange afro. Med ryggen vänd mot kameran tittar han frånvarande ut genom ett fönster. Det ser ut som en tidig The Smiths-singel, men Mick Hucknalls drömmar var större än Morrisseys. Han älskade The Valentine Brothers lika mycket som The Buzzcocks och ville göra en popmusik som förenade soulens showmanship med popmusikens melodier.

Där The Falls Mark E Smith lärde sig av punken att aldrig kompromissa lärde sig arbetarsonen Mick Hucknall att med framgång kommer pengar och med pengar kommer mänsklig värdighet. Hans längtan bort från Manchesters fattiga östra delar var så stor att alla vassa kanter i hans brittiska soulmusik effektivt slipades ner till radiovänlig oigenkännlighet för att inte stöta bort potentiella lyssnare.

»Stay« är Mick Hucknalls nionde album under pseudonymen Simply Red och ett av hans mindre inspirerade till dags dato. Jag tycker om det hammondaccentuerade vemodet i »Lady« och phillymelodin i singeln »So Not Over You«, men blir ofrivilligt generad när han uppträder som politisk agitator uppbackad av en barnkör i »Little Englander«.

»Holding Back the Years«, »Stars« och »Something Got Me Started« är fortfarande Simply Reds främsta melodier.

Men covern på Ronnie Lanes »Debris« är det finaste Mick Hucknall, denne rödtopp i loafers och fotsid dräkt, spelat in sedan han gjorde om The Stylistics »You Make Me Feel Brand New« till kritvit brittisk gospel.

NIKLAS ELMÉR

2007-04-13