Diverse artister: Anchored in Love – A Tribute to June Carter Cash
DIVERSE ARTISTER
Anchored in Love – A Tribute to June Carter Cash
Dualtone/Border
Betyg: 7

För några år sedan gavs det ut antika inspelningar från radiostationen Louisiana Hayride med June Carter. Som visade att hon knappast var countryns största sångerska, men också att hon var en suverän underhållare och hade en personlighet det alltid sprakade lyckligt om. Man förstod verkligen varför Elvis förälskade sig. Och varför Johnny Cash föll som en fura.

June och Johnny framstod som en union lika orubblig som själva Amerikas förenade stater. När June gick bort för ganska precis fyra år sedan kändes det som om countrymusikens själva betongfundament rämnade. Att Johnny kort efter också släppte taget om livet förvånade få. Hon var kvinnan som räddade hans liv, som blev hela hans liv.

Sedan dess har hyllningarna rullat in, de flesta faktiskt till June. Kanske för att man i efterhand har förstått att hennes musik alltid skymdes av hans. Den kärleksfulla samlingen »Keep On the Sunny Side« med inspelningar från åren 1939–2003, utgiven för två år sedan, visade vilken förlust det var. De flesta av de låtar som olika artister tolkar på detta senaste hyllningsalbum är hämtade därifrån.

Och det har blivit ett hjärtekrossande album; till brädden fyllt av själ och glädje. Det är så klart präglat av en sentimental längtan efter tider som flytt och en form av countrymusik som inte längre görs, men allt är förankrat i kärlek till en väldigt cool och väldigt stark kvinna. Inget på albumet är sämre än mycket bra. Hur skulle det för övrigt kunna vara på något annat vis med namn som Willie Nelson, Patty Loveless, Rosanne Cash, Elvis Costello, Emmylou Harris, Ralph Stanley och Kris Kristofferson i deltagarlistan?

Annars är det som vanligt bland countrymusikens alltid väldigt vanliga människor. Man noterar att stackars Billy Joe Shaver väldigt lägligt sjunger »Kneeling Drunkard’s Plea« när han just står åklagad för att under berusning ha skjutit ner en man utanför en bar. Man förstår att Billy Bob Thornton fortfarande hellre än något annat vill vara Johnny Cash och det blir nästan obehagligt när Emmylou sjunger Junes oerhört personliga »Song to John« som om det vore hon som skrivit den. Man kan nästan höra tårarna i Kristoffersons röst. Och man anar att Junes dotter Carlene nu har lagt det tunga drogmissbruket bakom sig; hon sjunger hur som helst sin duett med Ronnie Dunn med sällsynt stark och kaxig röst. Hon utstrålar liv, kraft och stor, stor kärlek till musiken. Hon är uppenbarligen sin mors dotter.

LENNART PERSSON

2007-06-08