Diverse artister: Swinging London
DIVERSE ARTISTER
Swinging London – A Trunk Full of 60’s Pop Exotica: The Accidental Genius of Saga Records
RPM/Border
Betyg: 6

Den engelska skivetiketten Saga gav under sextiotalet ut hundratals lågprisplattor som marknadsfördes i livsmedelsbutiker och tidningskiosker för hälften av det pris som skivor från andra bolag kostade. Främst sysslade Saga med klassisk musik, men när popscenen blommade på Carnaby Street 1967 fanns det snabba pengar att tjäna.

Hoppfulla band kontrakterades för att – med minimal budget – spela in skivor.
Ibland knakade det kvalitetsmässigt i fogarna, men det fanns tillfällen då det blixtrade till. På den här samlingen har sextiotalskännaren och Beatles-experten Stefan Granados vaskat fram guldkornen ur den digra Saga-katalogen.

Medlemmarna i Five Day Week Straw People har berättat att de tvingades spela in på ett dagis efter det att barnen hade gått hem för dagen. Skivbolaget hade endast bokat lokalen i fyra timmar, men ändå hann gruppen med att spela in material till ett helt album. Låtar som »Sunday Morning« vittnar om att bandet hade potential att gå långt. Katch 22 bidrar med en lysande tolkning av Marmalades »There Ain’t No Use in Hanging on« och Magic Mixtures orgelprydda »I’m So Sad« tillsammans med Family Affairs »Someone is Calling Your Name« är så läckra att det är enkelt att ha överseende med att vissa av de övriga spåren låter som en efterfest hemma hos filmkaraktären Austin Powers.

L-P ANDERSON

2007-06-08