Jeb Loy Nichols: Days Are Mighty
JEB LOY NICHOLS
Days Are Mighty
Tuition/Border
Betyg: 6

Jeb Loy Nichols, ett namn så perfekt att det måste vara påhittat. Som Travis Wammack, Billy Joe Royal, Larry Jon Wilson eller Donnie Fritts. De där musikerna är förmodligen alla Nichols hjältar och han vill säkert att hans namn precis som deras flottiga varianter ska signalera att det här handlar om jordnära, själfull musik.

Nichols är exilamerikanen vars skivsamling gav upphov till de kritikerhyllade »Country Got Soul«-samlingar som för några år sedan gavs ut av det brittiska bolaget Casual. Han har också designat ursnygga omslag till diverse reggaeutgåvor för bolaget Pressure Sounds.

Precis som sina hjältar är han en vit musiker som helst vill vara svart – men mest handlar det nog om att han precis som dem velat föra in ny och blödande själ i den vita sydstatsmusiken. Med åren har han dock blivit alltmer mjuk och försiktigt tassande i sitt uttryck. Förra skivan gjordes i Nashville, med Lambchop-producent och ett tillbakalutat stuk någonstans mitt emellan Bill Withers-soul och JJ Cale-sväng. Här fortsätter han på samma väg, men lutar sig så långt tillbaka att han ibland nästan tar sig en lur mellan låtarna.

Det är rakt igenom sympatiskt färgblind musik, skönt befriat från låsningar vid tid eller trend. Rösten, låtarna, samspelet mellan musikerna svävar behagligt i en himmel av varma känslor. Det låter väldigt mycket sommar.

LENNART PERSSON

2007-06-08