Young Marble Giants: Colossal Youth & Collected Works
YOUNG MARBLE GIANTS
Colossal Youth & Collected Works
Domino/Playground
Betyg: 9

Det där med enkelhet är förstås allt annat än enkelt. Att begränsa sig kan vara snudd på omöjligt. Att välja det sparsmakade framför det utsmyckade kan låta som en bagatell, men alla som suttit med en låt framför sig vet att lockelsen av att pynta lite extra alltid är svår att motstå. Ett par extra toner, några ba-ba-ba, lite rytmer.

Young Marble Giants var mästare på att låta bli.

Enkla melodier spelade med enstaka orgeltoner, rytmiska gitarrer, precis bas, en diskret trummaskin (av sorten som kommer på köpet med gamla orglar) och så förstås Alison Statton lätt apatiska och lite småskeva sång. Trion skapade låtar som var både lösa i konturerna och helgjutna på en och samma gång. Som saknade övertydliga rytminstrument, men som samtidigt är svårslaget rytmisk. Lite i samma skola som Tracy Thorns gamla Marine Girls.

När de släppte »Colossal Youth« på skiva första gången (den hade funnits på demokassett ett tag tidigare) 1980 hamnade de snabbt ganska långt fram i postpunkfacket. Deras halvnaivistiska och helminimala musik har sedan dess inspirerat mängder av band. Det är förstås svårt att inte tänka på Yo La Tengo emellanåt.

När Domino nu släpper samlingen »Colossal Youth & Collected Works« på en dubbel CD samlar de för första gången bandets ganska korta karriär i form av singlar och fullängdare. Här finns instrumentala demos och tidiga versioner av låtar, minutlånga fragment och små mästerverk – allt präglat av en enorm lekfullhet. Young Marble Giants är det yttersta beviset på av att man med minsta möjliga knep, utan strävan efter det perfekta, kan göra låtar som håller en evighet.

JOSEPHINE OLAUSSON

2007-06-08

 

»Colossal Youth & Collected Works« släpps 2 juli.