Grizzly Bear: Friend EP
GRIZZLY BEAR
Friend EP
Warp/Border
Betyg: 6

New York-baserade psychfolkpostrockarna Grizzly Bear väljer på »Friend EP« att vrida och vända på låtar från sina smått fantastiska album »Horn of Plenty« och »Yellow House«, ihop med en gnutta nytt material. Resultatet är varierande, men den maxade kvaliteten på bandets tidigare album gör att de har råd med lite vårdslöst experimenterande.
   Jag vet inte om det är helt motiverat att kalla en tiolåtarsskiva för en EP. Kanske rättfärdigas det av att enbart sju av spåren är framförda av Grizzly Bear själva. De resterande tre är visserligen skrivna av dem, men tolkas av Band Of Horses, Atlas Sound och brasilianska CSS. Samtidigt är skivan alldeles för ambivalent och utspridd för att kunna definieras som en regelrätt fullängdare.
Inledande »Alligator (Choir Version)«, en majestätisk och Low-klingande omarbetning, gästas av Dave Longstreth från Dirty Projectors och Zach Condon från Beirut, som båda sätter en tydlig prägel på låten med sina vassa tenorstämmor. Näst ut är en himmelskt vacker och därför obehaglig cover av The Crystals kontroversiella hit »He Hit Me (And It Felt Like a Kiss)«, som anklagades för att vara våldsromantisk när den släpptes 1962.
   Ironiskt nog är det ändå skivans minst modifierade nytolkning som är bäst. Den ludna lo-fi-ljudbilden på originalversionen av den episka »Shift« byts ut mot en mer förfinat kristallklar. Ett tillägg på låten är ett psykedeliskt, sextiotalsinspirerat körparti som porlar graciöst över gitarrplocket och pianoslingan.
   Av de andra bandens Grizzly Bear-tolkningar är det enbart CSS version av »Knife« som funkar, även om den i detta electropoputförande skär sig lite mot det övriga materialet. Flöjtnoisevarianten av »Plans« och det obetitlade bonusspåret, där Zach Condon och Grizzly Bear flippar ut i ett vilt spaghettiwesternjam, förstärker intrycket av att »Friend EP« är ett halvt oengagerat mellanprojekt i väntan på nästa album.

ERIK AUGUSTIN PALM

2007-11-29