Shivaree: Tainted Love
SHIVAREE
Tainted Love
V2/Universal
Betyg: 4

Ett kärleksalbum med den fantasieggande undertiteln »Mating Calls and Fight Songs« låter ju lockande, men den amerikanska gruppen Shivaree och sångerskan Ambrosia Parsley lyckas inte riktigt föra projektet i hamn.
   Den tidigare så lovande gruppen tycks ha kört in i idébristens återvändsgränd. För att inte helt gå i stå har man bestämt sig för att tolka dussintalet mer eller mindre klassiska kärlekslåtar, men utan att röra vare sig Cole Porter- eller Lennon och McCartney-repertoaren. I stället har man grävt på betydligt mer oväntade ställen (och håll i er nu!):
   Man gör Gary Glitters fluffiga pophit »Hello Hello I’m Back Again«, Rick James funkklassiker »Cold Blooded«, en Ike Turner-låt så gammal att hans partner på inspelningen hette Bonnie och inte Tina, Mötley Crües metallpastej »Looks That Kill«, David Allen Coes kärva countryballad »Would You Lay With Me In a Field of Stone« och Michael Jacksons dansgolvsbomb »Don’t Stop ’til You Get Enough«. Lägg till det Leadbellys bluesstandard »Good Night Irene«, Chuck Berrys sexladdade bluesmutation »I Wanna Be Your Driver«, en gammal och obskyr Ronettes-låt och mördaren/western swing-hjälten Spade Cooleys fyrtiotalsaktiga »Shame on You« och ni förstår att det här är något som kräver att man har övermänskliga talanger om man ska lyckas med att få allt att hänga ihop.

Det har nu inte Parsley och hennes band. Skivan känns rätt cool under några varv, men efter ett tag inser man att Parsleys affekterade småflicksröst inte på långa vägar förmår att hålla ens intresse. Och att det aldrig blir vare sig något spännande eller något tematiskt och musikaliskt sammanhållet av allt detta.

En enda tolkning äter sig fast i mitt medvetande – den hypnotiskt framgungande versionen av R.Kellys »Half On a Baby«. Den är faktiskt både genuint sexig och väldigt personlig. Hade blivit en bra singel.

LENNART PERSSON

2007-11-29