Rivers Cuomo: Alone – The Home Recordings of Rivers Cuomo
RIVERS CUOMO
Alone – The Home Recordings of Rivers Cuomo
Geffen/Universal
Betyg: 4

Jag har fortfarande lite svårt att spela Weezers första album. Fjorton år efter att det kom ut. Det räcker att snabbt kika på det blå omslaget i skivhyllan så knyter sig magen av alla kvarglömda känslor. De flesta människor har en sådan platta. För vissa är det »16 Lovers Lane«. För andra »Roses in the Snow«. För mig alltså Weezers debut.
   När jag någon gång vågar spela skivan – på fyllan, oftast, eller efter en särdeles bra dag – konstaterar jag varje gång att den är lika förjävla bra som när den kom. Tio låtar; tio imploderande hits. Inget dödkött. De hoptejpade glasögonens heliga graal. Trumma, bas, gitarr, gitarr. Och en brillorms intensiva längtan efter den livslånga, allomslutande kärleken.
   Efter första albumets trippelplatinasuccé och Spike Jonze-videos och mtv-rotationer gick det – som det brukar i sådana här sagor – åt mörkaste skogen. Andra plattan, »Pinkerton«, var värdelös. Och har fortsatt att vara det, alla historierevisionistiska försök att uppgradera den till trots. Därefter upplöstes bandet under några år. Medlemmar kom och gick. Rivers Cuomo gick igenom en långvarig depression. De tre efterföljande albumen – »Weezer« (2001), »Maladroit« (2002) och »Make Believe« (2006) – lät ren och skär aor; det är alltså en förkortning för Adult Oriented Rock och det är precis lika vidrigt som det låter. All svartkonst var som bortblåst.
   När Weezers sångare och låtskrivare Rivers Cuomo nu släpper ett album med sovrumsinspelade demos från hela karriären är det inte konstigt om man sitter med rynkad panna innan man ens hunnit lägga in plattan i datorn.
Lyckligtvis är elva av de arton låtarna hämtade från perioden kring första plattan. Tyvärr håller de inte speciellt hög klass. Ärligt talat, det är ett hiskeligt mischmasch, det här. Fyra låtar från den (lyckligtvis) skrotade sci fi-rockmusikalen »Songs From the Black Hole«. En Ice Cube-cover. En helt nyinspelad sak; en perfekt strömlinjeformad Bon Jovi-pastisch. Egentligen skulle jag – om det inte vore så att det här publiceras i en respektabel tidskrift – rekommendera Weezer-fans att tanka ner plattan från någon fildelarsajt, spara en låt och lägga resterande spår i papperskorgen. Låten ni ska spara heter »Longtime Sunshine« och är en underbart skir ballad om hemlängtan, inspelad precis innan debutplattan komponerades.
   Sortera under: endast för anala komplettister.

TONY ERNST
2008-02-06