Times New Viking: Rip It Off
TIMES NEW VIKING
Rip It Off
Matador/import
Betyg: 8

Hur var det nu igen Stephen Malkmus uttryckte saken till Melody Makers Simon Reynolds under lo-fi-sommaren 1992?
   – We like The Fall. But we can’t hold back, we want to have a hook, a bit of beauty. We’re not as cold or as dour as The Fall.
   Underproducerat oljud är inte roligare än överproducerat oljud, eller producerat oljud, eller bara meningslöst ljud i allmänhet, så länge det saknas låtar. En del verkar glömma det: »Bara för att vi spelar in i en gammal plåtburk kan vi lägga alla låtskrivarambitioner åt sidan. Det räcker med att vi är coolt anti.«
   Det är därför Times New Vikings tilldragelse gläder så. Deras tokdistade, maximalt osorterade ljudbild är av spräcka trumhinnor-klass även om du lyssnar på lägst tänkbara nivå. Det är en ljudbild som får högtalare att må fysiskt illa, som får Jesus And Mary Chain att likna Steely Dan. De flesta av oss hade säkerligen stängt av omedelbart om det inte vore för att supergulliga popmelodier tränger sig fram i bråten – som en sista strimma av hopp i en kaotisk värld. Popmelodier vars komprimerade utförande väl reflekterar de av berusning, åtrå och desperation fyllda texterna. Ja, inte för att man direkt noterar vad trion från Columbus, Ohio, egentligen sjunger om här på sitt tredje album; sången är begravd lika djupt ner i den vårdslösa röran av hormoner, romantik och musik som någonsin Mick Jagger på »Exile on Main St.«.
   Av sexton låtar på en dryg halvtimme blir man väldigt exalterad. Man samlar dessutom på sig en massa energi som man inte riktigt begriper hur man ska få utlopp för. Bandet spelar ur sig sin frustration, spelar sig in i sin dröm. Vad ska man själv göra?
   Kanske bara låta bli att dra för stora växlar utav det.
   Eller hur var det nu igen Malkmus formulerade sig i den där Melody Maker-intervjun?
   – There is a sadness, but we can’t be too melancholy. Our lives aren’t that bad. I have a job, an apartment, I can get a beer if I want.
PIERRE HELLQVIST
2008-02-19