TIAC: Overstaying the Welcome
TIAC
Overstaying the Welcome
Hybris/Border
Betyg: 6

Three Is A Crowd var förstås ett fantastiskt namn på en duo. Men tydligen blev även två en för mycket, strax efter det utmärkta debutalbumet »Hopelessness is the Key« uppges ena halvan ha tappat motivationen att fortsätta.
   Fredrik Åslund valde att fortsätta på egen hand, eller »ensam eller i ett femmannaband beroende på hur man vill se det«.
   Uppföljaren »Overstaying the Welcome« inleds förvånansvärt trevande med den instrumentala »OTW«, men fortsätter direkt därefter till ganska välbekant klatschigt indie-synth-danspopterritorium med först den fina »Management« och sedan singelspåret »Catalogue of Failures« – en melankolisk liten poppärla där shoegaze-ekande gitarrer blandas upp med skevt klagande sång och enkla synthslingor.
   Överlag känns skivan en aning mer uppåt och ren i soundet, inte så brötig och stökig, utan att för den skull släppa taget om den råa lo-fikvalitet som även präglade debuten.
   Åslunds sång är däremot lite ojämn, eller rättare sagt, den passar olika bra till de ganska olikartade låtarna. Och medan skivan avslutas i ett långt och stämningsfullt krautrockepos med titeln »Discovery Delivers Harmony« undrar jag lite för mig själv om det kanske är det som är albumets lilla problem: den där tydliga spänningen, irritationen närmast, som präglade debuten har förbytts i… nä, inte harmoni, verkligen inte, men kanske en frånvaro av motstånd?
PATRIK LINDGREN
2008-02-26