The Tallest Man On Earth: Shallow Grave
THE TALLEST MAN ON EARTH
Shallow Grave
Gravitation/Border
Betyg: 4

På denna albumdebut, precis som på 2006 års självbetitlade EP, sjunger The Tallest Man On Earth besvärande likt en viss nasal, ordrik folksångare. Det skulle han kanske kunna komma undan med ifall den musikaliska hemvisten stavades grisfestcalypso, polka eller schlager. Det skulle måhända rentav bli riktigt roligt då.
   Men nu är fallet ett annat. Det handlar verkligen om sparsmakade, urtypiska folksånger. Utöver att den tjugofyraårige leksandskillen Kristian Mattsson kompar sig själv på akustisk gitarr och banjo rakt igenom liknar hela hans vokala uttryck den förnumstiga rättfärdighet vi förknippar med Greenwich Village-scenen cirka 1962.
   Att han över huvud taget har mage att vara så här vettlös gör att man känner en aningen ofrivillig beundran, särskilt som varken »I Won’t Be Found« eller »Pistol Dreams« (bekant från TV-serien »Upp till kamp«) är pjåkiga låtar.
   Men ändå, känslan av att ha lyssnat på »Shallow Grave« kan varje gång sammanfattas: musik blir inte nödvändigtvis ens egen bara för att man själv gör den.
PIERRE HELLQVIST
2008-03-04