Juvelen: 1
JUVELEN
1
Hybris/Border
Betyg: 7

I hopp om att få ny fart på karriären återgår Eric Gadd på sitt kommande album till svenska som popspråk. Säkert smart affärsmässigt, men ett intressantare artistiskt drag hade varit att i stället spana in det som Jonas Pettersson håller på med.
   Under aliaset Juvelen – ett namn som kändes mer rätt än vad det enligt all logik borde när det dök upp i en tid av Service-diamanter – gör han falsettfjunig electropop som klarar av att kasta glitter över varje solkig storstadsnatt.
   Möjligen är det just falsettsången som får varje recensent att dra paralleller till Prince (och, visst, »Watch Your Step« har en ganska intim relation till Minneapolis-mannen), annars erbjuder enmansbandets första album mindre av brunstfunkiga rytmkrevader och mer av atmosfäriskt pulserande cityscenerier. Romantiska, svepande, rika på självförtroende.
   Att vare sig musik eller text kännetecknas av ett betydande mått originalitet – »Don’t Mess«-refrängen är exempelvis en direkt parafras på Madonnas »Dress You Up« – bryr man sig inte så mycket om när låt efter låt etsar sig fast utan minsta besvär. Och detta får en nästan också att förbise det faktum att fjolårets debut-EP måhända är återrepresenterad i överkant.
PIERRE HELLQVIST
08-04-01