Marit Bergman: Out on the Piers [singel]
MARIT BERGMAN
Out on the Piers [singel]
www.maritbergman.net
Betyg: 7

Få saker är så till ytterlighet idylliserade som småstaden. Folk som lämnar den för att på större orter plugga, jobba eller se sig om i livet flyttar inte sällan tillbaka dit när det blir tal om familjetänk. För att »barnen får det tryggare då«.
   Jag vet inte jag. Det där är nog bara en rar omskrivning för att 1) det är av godo att kunna få avlastning i barnpassningen av nära och kära, 2) det är billigare att på landsorten köpa sig de kvadratmeter som krävs när man blir fler.
   Missförstå mig rätt, det där är förstås helt begripliga motiv.
   Men så utsatt som man kunde känna sig i en anabolastinn krogkö på det småländska höglandet har jag aldrig någonsin återupplevt någonstans; i vare sig Stockholm eller New York. Storstaden rymmer givetvis andra faror och fällor, men det är i alla fall lättare att där sälla sig till en skara man kan känna samhörighet med. Ifall den typ av småpåvar som skapas ur inskränkthet och oartikulerad desperation alls existerar så tenderar dessa att försvinna i det stora myllret av valmöjligheter. I en större stad finns helt enkelt fler vägar förbi dem.
   Marit Bergmans nya singel porträtterar människor som alldeles uppenbart värderar storstadens anonymitet och alternativ, förmodligen är detta rentav en förutsättning för det liv de känner sig manade att leva. Om låten nu är en klangfull, stort orkestrerad Brill Building-dröm – vilket den nog faktiskt är – så är det en dröm av homoerotisk karaktär. En dröm lika febrig, skuldtyngd och på förhand dömd som vissa av de mer ensliga balladerna mot slutet av Bruce Springsteens »The River«-album. Men samtidigt, precis som dem, närapå celebrerande i sin överlevnadsstarka viljekraft.
   »Out on the Piers« är lätt en av de mest grandiost arrangerade låtar som Marit Bergman har spelat in. Kanske lite för mörk och smärtsam för att utvecklas till en dunderhit, men med en svärta som lämnar spår efter sig.
PIERRE HELLQVIST

08-04-01