The Aristocrats: The Aristocrats
THE ARISTOCRATS
The Aristocrats
Clumsy Cat/Sony BMG
6

Det här är en väldigt sympatisk skiva, men det känns som om den har kommit till genom ett under.
   Två bröder från New Jersey flyttar för mindre än ett år sedan till Stockholm, gräver ner sig i tidig amerikansk folkmusik, uråldriga vaudevillsånger och hawaiiansk pop från tjugotalet och får sedan göra ett album fyllt med sådan musik för ett gigantiskt multinationellt skivbolag, med hjälp av en av landets skickligaste producenter och en lika välrenommerad ljudtekniker! Utan att någon högt placerad boss börjar ställa obekväma frågor i stil med »vem fan ska ni sälja det här till?«.
   Eller så är det inte riktigt så. Det är kanske bara så att producenten Per Lindholm förälskat sig i brödernas varma, kärleksfulla grepp om det tidiga amerikanska musikarvet och därför har spelat in det här på sin fritid, i en studio han har fått låna gratis av en kompis. Två dagar senare är skivan färdig. Och så har Lindholm bytt till sig ett distributionslöfte från sina chefer i utbyte mot all den kompledighet han ändå aldrig kommer att få en chans att utnyttja. Så kan det också vara.
   Vilket inte hindrar att de gigantiska multinationella skivbolagen faktiskt kan lära sig något av det här. Nämligen att det kanske är dags att åter börja göra sådana här enkla och billiga, spontant okomplicerade inspelningar för många små, men engagerade publikgrupper som fortfarande gärna köper skivor. Den där huvudlösa masskonsumtionen börjar väl ändå kännas väldigt omodern?
   Det är ju trots allt fem miljoner svenskar som inte tittar på Melodifestivalen. För att de bryr sig om musik gjord av musiker som fortfarande bryr sig om musik. Som till exempel bröderna Shep och Noah Gest från New Jersey.
   Det finns hopp. Tro mig.
LENNART PERSSON
08-04-01