The Black Angels: Directions to See a Ghost
THE BLACK ANGELS
Directions to See a Ghost
Light in the Attic/Border
Betyg: 6

Om du såg en sovande man i yngre medelåldern på buss 171 mellan Malmö och Lund i förra veckan, med lurar i öronen, snarkande och med en dregelsträng hängande från hakan var det högst troligt yours truly, som lyssnande på The Black Angels.
   Ni ska veta att jag verkligen på allvar har försökt ta mig igenom Austin-bandets andra fullängdare »Directions to See a Ghost« i ett svep utan att somna, men det är omöjligt. Någon frekvens triggar uppenbarligen mina sömncentra och efter fyra, fem låtar nickar jag obönhörligen till.
   Detta kan kanske ses som ett gott betyg om man, som bandet själva säger, spelar »hypno-drone’n’roll«.
   Jag är som ni förstår inte helt såld på plattan men det beror snarare på, om ni ursäktar liknelsen, administrationssättet och storleken på dosen än själva drogen.
   Låt gå för att texterna är minst sagt klichéfyllda med indianstamsdravel, »the beast« och till och med ett »Viking warship«, men musikaliskt är »Directions to See a Ghost« mästerligt genomförd Velvet Underground-influerad malande psykedelia, som hamnar någonstans mellan Spacemen 3 och Spiritualized, och ibland ganska nära nyare band som Black Rebel Motorcycle Club och Wooden Shjips.
   Med tanke på att jag hittills inte klarat av mer än dryga halvtimmen i The Black Angels sällskap (i vaket tillstånd, det vill säga) låter följande kanske konstigt, men jag är övertygad om att bandet i sin liveinkarnation, som sägs inkludera filmprojektioner, en vägg av ljud och tretimmarsspelningar, skulle kunna pigga upp mig lika mycket som monotonimästarna Spiritualized har lyckats med tidigare.
JOHAN HELLSTEN
2008-04-22