Baskery: Fall Among Thieves
BASKERY
Fall Among Thieves
Veranda/Bonnier Amigo
Betyg: 4

Det är hitåt jag har önskat att systrarna Bondesson ska styra sina steg. Alltså till skillnad från hur det var i Slaptones avpollettera farsan som bandmedlem och därutöver undvika den värsta fiftiesnostalgin till förmån för ett mer avskalat, renodlat och, tja, vuxet country- och bluegrassuttryck.
   Sålunda borde jag gilla det här.
   Ändå sitter jag mest och vrider på mig.
   Det tar ett tag att fundera ut varför.    
   Soundet är trots allt påträngande och vitalt, det låter verkligen så liveinspelat som det de facto är – på ett snyggt sätt. Även om Baskerys sättning är strippad på allt överflöd – grundbulten utgörs av Sunnivas akustiska gitarr, Stellas kontrabas och Gretas slidebanjo – karaktäriseras musiken av ett självklart driv. Dels tack vare Gretas eldfängda sexsträngare, dels för det genuint välljudande flöde som uppstår när trion harmonisjunger med den typ av vattentät interaktion som bara syskon brukar bemästra.
   Vad är det då som gör mig obekväm, som håller betyget nere?
   Om tjejerna är märkbart musikaliskt drillade kan man än så länge inte säga detsamma om deras låtskrivande. Väldigt få av de tolv låtarna sätter sig och när något väl etsar sig fast är det ofta av fel anledning – allra mest blir det påklistrade westernvokabuläret föremål för viss irritation. Måhända fungerar det på oldiesfestivaler men ökar knappast gruppens chanser att kännas relevant i vår tid.
   Till nästa gång bör Baskery lägga krutet på komponerandet, alternativt överväga att ta in hjälp utifrån. Systrarna Bondesson är lite för begåvade för att göra så här pass umbärliga skivor.
PIERRE HELLQVIST
2008-05-06