Sparks: Exotic Creatures of the Deep
SPARKS
Exotic Creatures of the Deep
Lil’ Beethoven/Border
Betyg: 8

Sparks kunde knappast ha valt en mer passande titel på sitt nya album, eftersom bröderna Ron och Russell Mael verkligen är exotiska varelser, tillbaka från djupet. De är från Kalifornien, men fann lyckan i London 1974 med den banbrytande plattan »Kimono My House« och dess klassiska örhänge »This Town Ain’t Big Enough for Both of Us«, som förförde Morrissey och hela hans generation. Att klaviaturmästaren Ron såg ut som en bokhållare i Chaplin-mustasch och hängslen hindrade inte falsettkungen Russells hårsvall och maximalt utsvängda vita jeans från att placera dem främst på tonårstidningarnas förstasidor och längst upp på topplistorna.
   När den psykedeliska albumrockens efterdyningar tycktes bre ut sig som en stor fet padda över västvärlden placerade sig Sparks i en egen spinkig liga av ifrågasättande och musikalisk lekfullhet i treminutersformat, möjligtvis med 10cc som jämlikar. Med albumen »Propaganda« och »Indiscreet« höll de grytan kokande i några år, innan punken exploderade som en aggressiv motreaktion till allt som tidigare hade funnits. I tomrummet som uppstod tycktes luften gå ur Sparks snillrika texter, effektiva energipop och himmelska sångarrangemang.
   1979 vände de på steken. Med albumet »No 1 in Heaven« blev de världens första synthpopduo, med benägen hjälp av Giorgio Moroder. Att åstadkomma två så banbrytande plattor och stilar på fem år är ytterst få förunnat.
   Under åttio- och nittiotalet fortsatte de idogt att ge ut skivor som med jämna mellanrum gav dem hits i olika länder, men de trampade något enögt på i synthspåret utan att riktigt komma vidare. Komplexiteten och humorn fick ge vika för en tryckvåg av svartsynthet, klaviatur och beats. De var ett tag förlorade någonstans mellan sitt eget självklara behov av att fortsätta skapa musik intill döden, och popvärldens självklara uppfattning att Sparks hörde historien till. Antagligen var de tvungna att verkligen nå bottnen för att kunna röra sig uppåt igen.
   Att bröderna Mael skulle kunna hamna i samtidens blickfång en gång till kändes osannolikt fram tills 2002, då de på egen etikett förbluffade med ett knippe flödande låtar i en näst intill akustisk rockopera under namnet »Lil’ Beethoven«. För tredje gången hade samma två bröder gjort ett fullständigt unikt album, och responsen lät inte vänta på sig.
   I England har kulten kring Sparks blivit så envis att de när detta skrivs genomför en serie om tjugo konserter på Carling Academy i Islington – en kväll var ägnad åt varje enskilt album de har spelat in. Den tjugoförsta och avslutande konserten på Shepherds Bush Empire i juni ägnas detta nya album, och jag önskar att jag kunde vara där. För nu går de på kreativt högvarv, trots att Ron har blivit lika gammal som han hela tiden har sett ut, och trots att Russell har klippt av cocker spaniel-svallet. För när de verkligen vill och måste är Ron ett musikaliskt geni, och Russell är en sångare som fortfarande kan ge allt.
   På förra albumet »Hello Young Lovers« bevisade de 2006 att de med slitstarka melodier och bisarra texter kan knyta ihop trådarna från sina tre starkaste perioder. På »Exotic Creatures of the Deep« bugar de dessutom djupt åt det Kalifornien som Brian Wilson har skapat åt oss, med den ordlösa Beach Boys-kör som återkommer igenom plattans alla spår. Får de hits med detta album? Kanske inte i de strikta formatens radio-Sverige, men hemma i Los Angeles är de hjältar och hemma i London är de älskade utomjordingar. »Lighten Up, Morrissey« har väl störst chans medan »Good Morning«, »I Can’t Believe That You Would Fall for All the Crap in This Song« och »I’ve Never Been High« alla skulle kunna passera som »normala« låtar.
   Resten är enastående lyssning för alla som tycker att det är roligast när popmusik klarar av att blinka åt allt mellan synth och hårdrock, music hall och Mozart. Kronan på verket, drömmen för de av oss som aldrig kommer att kunna släppa »Kimono My House«, har även den en mycket passande titel: »This is the Renaissance«.
MARTIN THEANDER
2008-05-20