V. Sjöberg New Jazz Ensemble: Do Nothing ’Til You Hear From Me
V. SJÖBERG NEW JAZZ ENSEMBLE
Do Nothing ’Til You Hear From Me
Ideal/Dotshop.se
Betyg: 8

Tiden lämnar allmän väg, rummet förskjuts in i evigheten. I deras ställen drömmar, sällsamma ögonblick. Ett grässtrå växer upp ur bördig jord, blir en stillsamt pulserande stjärna. Två oskuldsfulla barn skriver manifest på väteatomer, pastellkritorna i deras händer agerar trollspön. Tre hjärtan slår i blödande takt, belyser kärlekens alla vinklar och vrår. Fyra horisonter går samman vid foten av en majbrasa, vedträden berättar knastrande historier för mänskligheten.
   Ja, att lyssna på V. Sjöberg New Jazz Ensembles »Do Nothing ’Til You Hear From Me« är en resa.
   På konvolutet står dess tillkomst att läsa; »recorded in Malmö and Göteborg. The Malmö group sessions took place on April 23 & October 29, 2005. (…) #5 was recorded in Kristianstad towards the end of 2003.« Även V. Sjöbergs ensemble presenteras: Douglas »Kopia« Holmqvist, Kristofer »Ljudbilden & Piloten« Ström, Johan »Tsukimono« Gustavsson, Björn »Helge Ljudfors« Magnusson, Jonas Odhner från Sonores, Henrik Olsson, David Sjöberg, Nova Express Henrik Kihlberg och Jonas Lindgren.
   Ord och namn som förankrar CD:n, ger röster åt de fenomen och koncept som är »Do Nothing ’Til You Hear From Me« . Ty skivan är inte bara en resa, den är också livet. Dess vågsvallande drones, små ackompanjerande instrumentalfigurer och dovt klingande elektronik ringar in och utvecklar uppbrott, förälskelse, vardag, otaliga sinnesstämningar, vänskap, tro, hopp…
   Eller: »This recording is for anyone who ever flipped their heart. Thank you Lady Day.«
   Fem nödvändiga spår utgör »Do Nothing…«, du vill låta dem ljudsätta din tillvaro och låta dem föra dig bort. Sex svävande maskrosfrön fattar din hand, får dig att minnas sommaren ni njöt av. Sju försiktiga rännilar går samman, bildar en mindre flod, kluckar av eftertanke. Åtta…
JOHAN JACOBSSON
2008-05-27