The Gossip: Live in Liverpool [CD/DVD]
THE GOSSIP
Live in Liverpool [CD/DVD]
Columbia/Sony BMG
Betyg: 7

När man har deras energi rakt framför sig är det en naturkraft som är rent omöjlig att inte dras med av. Ett rytmiskt vulkanutbrott. The Gossip är en exceptionellt fysisk upplevelse. Även om deras studioinspelningar ofta har varit strålande har de aldrig riktigt kunnat göra den smärtsamt närvarande scenupplagan rättvisa. Och det har man på något sätt alltid haft förståelse för. Antagligen för att det inte är möjligt.
   Även något i teorin så strategiskt klokt som en liveplatta är dömd att misslyckas med denna föresats. Det kvittar hur välljudande »Live in Liverpool« än är så ger den aldrig mer än max halva bilden av vad en Gossip-konsert handlar om. Man måste verkligen på plats bevittna hur Beth Ditto ångar fram som den queerpunkiga Aretha hon brukar beskrivas som, man måste verkligen på plats känna pulsen i Brace Paines uppviglande strängfigurer, man måste verkligen på plats däckas av den dödliga dynamik som gjort dem till en lika överraskande som glädjande framgångssaga.
   Ändå klarar sig »Live in Liverpool« ganska bra – på sin ihärdighet, på den totala frånvaron av döda punkter. Inget försämras av att skivan, vars grundbult utgörs av låtarna från det rungande genombrottsalbumet »Standing in the Way of Control«, smyckas ut med covers som Aaliyahs »Are You That Somebody?« och George Michaels »Careless Whisper«.
   Visst, vi får inte vara med när och där det händer. I verkligheten lär fjolårskvällen ha varit en närmast chockartad erfarenhet för den unga publiken på Carling Academy, sannolikt uppvuxen på Kasabian, Kaiser Chiefs och annan goja. Så omtumlade blir vi inte hemma vid stereon, men vi fattar ändå hur det kändes.
   Sålunda är DVD:n som följer med ett snilledrag. Fortfarande är vi långt ifrån delaktiga men det rytmiska vulkanutbrott som det surras om i recensionens början blir här åtminstone visualiserat.
PIERRE HELLQVIST
2008-06-03