Vetiver: Thing of the Past
VETIVER
Thing of the Past
Fat Cat/Border
Betyg: 8

Så här ska en coverplatta se ut. Personligt utvalda och föga uttjatade låtar som är befriade från den sorts spekulativa tendenser (»ska vi inte göra en låt som verkligen kommer att chocka publiken?«) som lite för ofta smyger sig in på konceptuellt likasinnade skivor.
   Devendra Banhart-kompisarna i Vetiver verkar uteslutande ha tänkt på musik som betyder någonting för dem, som lagt grunden till deras eget sound, när tolv låtar handplockades till bandets tredje album. På »Thing of the Past« hörs låtar från sent sextio- och tidigt sjuttiotal som åtminstone i anden är närbesläktade, samtliga får dessutom lyssnaren att omedelbart vilja bekanta sig med de i flertalet fall obskyra originalen.
   Den kaliforniska dronefolkgruppen tolkar spröda ljuvligheter som »To Baby« av Biff Rose, Elyse Weinbergs »Houses« och Dia Joyces »Sleep a Million Years«, sistnämnda en förkrossande vacker folkballad med gästande Vashti Bunyan på sång. Mest kända skapelser för de allra flesta torde Townes Van Zandts »Standin’«, Hawkwinds »Hurry on Sundown« och Loudon Wainwright III:s »The Swimming Song« vara.
   Oavsett vilket låter Vetiver väldigt avslappnade, självklara och tillfreds med tillvaron. De behöver inte åthäva sig, ämnar inte överträffa eller definiera om låtarna – de spelar dem för att de mår bra av att spela dem. Genom att söka sig utanför sig själva får man känslan att sångaren Andy Cabic och hans medmusikanter finner sin egen identitet. Måhända lite av en klyscha, men i det här fallet av en osedvanligt överensstämmande sort.
   Och ifall någon där ute sitter på originalet till Dia Joyce-låten, vänligen hör av dig bums.
PIERRE HELLQVIST
2008-06-03