Air France: No Way Down [EP] & Ratatat: LP3
AIR FRANCE
No Way Down [EP]
Sincerely Yours/Border
Betyg: 8

RATATAT
LP3
XL/Playground
Betyg: 6

Vivaldis »De fyra årstiderna«. ratatat.jpg
   Det är själva utgångspunkten för såväl göteborgsduon Air France som brooklynduon Ratatats senaste utgåvor.
   Men där det alltid lika otvättat långhåriga Ratatat nu, för tredje skivan i rad,
repriserar sina tidigare drömmar om att få leva ut sina svindlande gitarrsolon och barockmusiklustar i sjuttonhundratalets Venedig har det evigt nyklippta och honungsschampodoftande Air France bara tagit fasta på den italienske kompositörens tematik.
   De inleder sin ambitiösa sexspårs-EP med midvinter och ljudet av en ensam isbrytare i natten, går sedan över i vårrusighet á la Saint Etienne i »June Evenings« och låter sedan sommaren hålla i sig i ett par extatiska högsommarhymner innan hösten närmar sig och löven så till sist faller i den avslutande »Windmill Wedding«.
   I Air Frances superromantiska värld är, som ni förstår, Golfströmmen Gud och den svenska sommaren sex månader lång.
   Det är en värld som spritter av en sådan optimism och framåtanda att de, om nu Skandinavien en dag tack vare det rådande klimathotet skulle få evighetssomrar, skulle tycka att det vore helt okej – ty det vore vackert – att dö i bikini och badshorts.
   Det är en värld som, i kontrast till Ratatats efter midsommar snara vissnande, lär stå sig året ut.
MARCUS JOONS
2008-06-17

Ratatats »LP3« släpps den 7 juli.