Dwayne Sodahberk: Fjärilsfalu


DWAYNE SODAHBERK
Fjärilsfalu
Kning/Dotshop.se
Betyg: 7

Dwayne Sodahberks tre första album kom ut på Kid 606:s skivbolag Tigerbeat6 och det är nog många som misstänker att Daniel Söderberg (som han heter egentligen) pysslar med ohämmad lapptäckeelectronica. Men Sodahberk har mer och mer orienterat sig mot pop, det visade förra utmärkta albumet »Cut Open« – och »Fjärilsfalu« fortsätter på det spåret. »Laptopfolk« läser jag att någon kallar musiken, jag skulle snarare döpa det till lo-fi-pop, med inbyggda elektroniska sabotage som ofta skapar en personlig udd.
   De tio låtarna – speltid på drygt en halvtimma – är inspelade i skogen under några år och inledande »Why, Oh Why« har en oväntat trolsk stämning, med orgelfärger som övergår i digitalt brus. »Every Morning« låter ungefär som ett möte mellan José González och distinkt shoegazingpop. På »Dring Myall« samsas en plockande akustisk gitarr med en telefonsvararmonolog eller något liknande.
   Över huvud taget handlar det om olika typer av låtar men det är aldrig snyggt eller rent, även om många melodier är raka och omedelbara är soundet svajigt med distad gitarr och annat som skaver och tränger sig på. Sången är av det anonyma slaget, nästan viskande, men det passar väl in i ljudbilden. Den instrumentala titellåten – glitchelectronica – är tråkigast på hela skivan. Dwayne Sodahberk är mycket mer angelägen när han förenar popmelodier med en både enkel och raffinerad hemmabyggeestetik.
PM JÖNSSON
2008-06-17

»Fjärilsfalu« släpps enbart på vinyl och MP3.