The Soundtrack Of Our Lives: Utopia [singel]
THE SOUNDTRACK OF OUR LIVES
Utopia [singel]
Warner
Betyg: 8

»We’re still here/somehow«
– »Utopia«, The Soundtrack Of Our Lives

Ja, de är ju här fortfarande. På något sätt rullar Soundtrack på.
   Även när de som nu inte hörts av på ett bra tag är Ebbot och kompani en konstant och gigantisk grå eminens i svensk rockmusik. Ett tag efter förra samlingsplattan kändes det ändå som att sextetten kanske var på väg att kasta in handduken. Det mesta verkade uppnått. Så sent som för några månader sedan började ett rykte florera på nätet om att Kalle Gustafsson Jerneholm hoppat av. Icke då. Det är just basisten som beskriver första nya livstecknet på flera år från Göteborgs mesta rockorkester i GP som en mix av Fritz Langs film »Metropolis« och Sammy Davis Jrs ledmotiv till »Baretta«.
   Det låter ju coolt, men stämmer förstås inte alls.
   »Utopia« låter däremot som en förstasingel från en sentida Oasis-platta med Noel Gallagher vid mikrofonen. Lika rak, lika självklar utan krusiduller och onödiga attitydsproblem. En härligt störig blinge-linge-ling-klocka i bakgrunden, en massa luft mellan Jerneholms bas och Fredrik Sandstens trummor, luttrad civilisationskritik från Ebbot, Ian Person och Mattias Bärjeds väderkvarnsgitarrer framåt slutet.
   Ett effektivt låtbesked från ett band jag saknat så mycket att jag inte ens märkt att de varit borta.
   Oasis-Noel i all ära. Mest sitter jag här och tänker på Electric Boys och »Funk-O-Metal Carpet Ride«. Efter att ha lyssnat »Utopia« sönder och samman plockar jag fram en av det här landets mest underskattade rockalbum någonsin och lyssnar (igen) sönder och samman »Who Are You«. Fantastisk låt, fantastisk platta, fantastiske Conny Bloom. Och tänk, för bara två helger sedan såg jag honom på ett blekingskt gräsfält med slitna Hanoi Rocks framföra en än mer sliten Creedence-cover.
   Men det är givetvis en helt annan historia.
   I höst kommer »Communion«, Soundtracks femte fullängdare.
   Mmm, det vattnas redan i munnen.
ANDERS DAHLBOM
2008-06-17