Den långa väntan kan snart vara över


Det är högst sannolikt att Axl Rose har så höga tankar om sig själv att han liknar sin kommande återkomst till rockmusiken med Elvis comeback 1968.

Den nya Guns N’ Roses-låten »Shackler’s Revenge« ska vara med i TV-spelet »Rock Band 2« och det är en nyhet som måste få den amerikanska rockgruppens allra innerligaste hardcore-fans att se som ett säkert tecken på att den långa väntan efter »Chinese Democracy« snart kan vara över.

Låt oss dock gissa att de ändå håller andan i ren och skär fasa nu när mytbubblan till sist spricker. Handen på hjärtat – en medverkan i ett TV-spel, tillsammans med åttio andra artister, är inte riktigt lika bländande radikalt i dag som det var för ett år sedan.

Arctic Monkeys fick stiga överst på prispallen som bandet från Myspace – ingen annan kan bli det, jobbet är gjort och nu är det glömt.

Radiohead körde gratistricket och fick maximal exponering, kan aldrig mer göras med samma kraft.

Och att vara med i ett spel är helt passé som innovation.

För AC/DC, Bob Dylan, Elvis Costello, Pearl Jam, Metallica, Allman Brothers Band, Motörhead, Devo, Jane’s Addiction, Megadeth, Paramore och Modest Mouse är det 2008 en piffig sidogrej att vara med i »Rock Band 2«, medan Axls hela existens hänger på effekterna av detta.

Om nätläckan av de nio övriga låtarna från »Chinese Democracy« tidigare i år styrdes av Axls posse, så måste den botoxade sångaren nu åtminstone vara enormt lättad. Hela länder har ju de facto både hunnit bildas och utplånas sedan låten »Oh My God« var med på soundtracket till »End of Days« 1999, då man sturskt utlovade att det nya albumet strax skulle komma ut.

»Chinese Democracy« är inte bara den dyraste outgivna plattan i världshistorien – den har kostat förhållanden, karriärer upp till toppchefsnivå, Amazonas-skogar av pizzakartonger och månader av komplett stillastående studiotid.

Men om albumet nu verkligen kommer ut måste Kristian Luuk hitta på ett ny lika rolig bisats-vits till nästa års melodifestival.

Interscope kommer att behöva anställa extrapersonal för att reda ut slutförvaringen av alla de demoinspelningar, mixar och mastrar detta album har alstrat i diverse tekniska format som tiden har glömt.

Guns N’ Roses – ett band som i sig själv var ett skämt redan för två decennier sedan – kommer ändå givetvis att toppa alla urvattnade albumlistor världen över den här hösten.