Simian Mobile Disco: Sample and Hold (Attack Decay Sustain Release Remixed)
SIMIAN MOBILE DISCO
Sample and Hold (Attack Decay Sustain Release Remixed)
Wichita/Cooperative/Bonnier Amigo
Betyg: 3

Nittiotalet – en annan tid, i en annan värld.
   Om ett band prydde omslaget på ansedda musiktidningar från England eller USA var de per definition intressanta och värda uppmärksamhet. Inflytelserika musikkritiker var fortfarande inflytelserika och skivbolag var fortfarande bolag. En epok sträckte sig över ett decennium, inte ett veckoslut och eftersom utgivningstakten såg radikalt annorlunda ut lyssnade man kvartalsvis på album med The Fugees och En Vogue tills det kom nya album med The Fugees och En Vogue. Musiken räckte längre och tiden till mindre.
   För brittiska Simian Mobile Disco tog nittiotalet aldrig slut. Deras musik minner om en tid när big beat fortfarande var ett gränsöverskridande begrepp, inte bara ett dåligt semesterminne.
   »Sample and Hold« är ett försök att uppdatera ett debutalbum som lät daterat redan i sin ursprungsversion. Vanligtvis fingertoppskänsliga ljudkonstnärer som Joakim och Beyond the Wizard’s Sleeve gräver djupt och entusiastisk med grävskopan på jakt efter originalitet och egensinne i Simian Mobile Discos brittiskt dimgråa ljudkulisser, utan att hitta någonting annat än sekelskiftesblek kullersten.
Det är tio år för sent. Tåget har gått. Musiken bottnar i en tidsbundenhet som inte fäster utanför sin tid eller sitt ursprungliga sammanhang.
NIKLAS ELMÉR
2008-07-29