Stephanie McKay: Tell It Like It Is
STEPHANIE MCKAY
Tell It Like It Is
Muthas Of Invention/Playground
Betyg: 7

Soultörstande svenskar har fått vänta på Kelis-gitarristen och forna Brooklyn Funk Essentials-medlemmen Stephanie McKays andra album i ett drygt år längre än de amerikanska fansen. Märkligt, inte minst eftersom nysoul av det här snittet brukar träffa svenskar rakt i hjärtat.
   I kärnfulla treminuterslåtar och med en rå, soulgrusig röst tar sig Bronx-sångerskan an allt från traditionella kärleksproblem till samhällsfrågor. Det är oerhört lätt att bli charmad av hennes fräcka och passionerade tilltal, speciellt i »Oh Yeah« och tuffa »Fiya«.
   Det känns helt logiskt att höra hennes röst jämte Anthony Hamiltons i »Where Did Our Love Go« – ett tryggt duettval, men inte mindre attraktivt för det. Hela »Tell It Like It Is« är traditionell södernsoul; hiphopattityd och neofunk i ett. Stephanie har en stolthet i sitt uttryck som liknar Erykah Badu, en pondus som Jill Scott och en ton i sin röst som påminner om Brand New Heavies hussångerska N’Dea Davenport. Utöver dylika jämförelser har Stephanie så mycket egen stil och inneboende kvalitet att det borde räcka för att snart placera henne bland nysoulens främsta.
NICOLA PRYKE
2008-07-29