Abe Vigoda: Skeleton
ABE VIGODA
Skeleton
Bella Union/Cooperative/Bonnier Amigo
Betyg: 8

Triumfatoriska gitarrer. Rytmer som gör det oväntade. Basgångar som gräver hål i asfalten. Loj sång som ibland knappt går att uttyda och just därför är så befriande. Ljud som tillsammans med likasinnade från andra städer spinner hemvävda nät genom den stora amerikanska tomhet som gett musikerna all deras energi. Den nya tidens rock’n’roll, lika delar konstinstallation och punkutlevelse, medvetna barn av Sonic Youth och Animal Collective med ständig närhet till drömmen.
   Låtar som rivstartar och abrupt slutar. Som bänder, rycker och vrider på sig som i en tropisk feber. Och som mitt i alla krevader ändå ger utrymme åt ambienta ljudkulisser med ständig närhet till drömmen.
   Även om man knappast kommer att minnas varje låt på LA-kvartettens tredje album lär man aldrig glömma detta sound. Abe Vigoda förkroppsligar en tvärkulturell härdsmälta som inte har den minsta anledning, än mindre tid, till att känna nostalgi. Av större prioritet är nästa punkt på programmet. En gammal infrastruktur har rämnat, en annan går att skönja vid horisonten. Med ständig närhet till drömmen ser framtiden ganska ljus ut.
PIERRE HELLQVIST
2008-08-26