Lazee: Setting Standards
LAZEE
Setting Standards
Sony BMG
Betyg: 2

Det första som slår mig efter att flera gånger tvingats kämpa mot impulsen att stänga av skivan: för att vara en artist vars uttalade mål är att bli ihågkommen »like a European legend« är Lazees debut »Setting Standards« verkligen förvånansvärt slätstruken. Slätstruken på ett sätt som musik bara kan bli när en artist försöker alldeles för mycket, spretar åt alldeles för många håll, och samtidigt verkar osäker på vad alla försöken och alla anspelningar egentligen syftar till.
   Lazee ger oss grime, han ger oss rock, han ger oss försök till r’n’b. Bland annat. Allt iklätt den där glättiga electro-färggladheten som sedan sommaren 2006 inneburit allt annat än just färg eller glädje, som bara känns som tillkämpad modernitet och illa dold desperation.
   Och i centrum för allting ger han oss den där osannolika mängden omotiverat självförhärligande som hiphop sysslar med när hiphop är som allra sämst. Hiphop som snarare känns som en jobbig högstadiekille vars koncentrationssvårigheter man är trött på att försöka hitta något försonande med, än som ett försök inom en musikgenre i egen rätt.
ISABEL NELLDE
2008-08-26