Black Kids: Partie Traumatic
BLACK KIDS
Partie Traumatic
Mercury/Universal
Betyg: 4

»It’s Friday night, and I ain’t got nobody.«
   Bloc Party-barnen är i huset. Man vill så gärna skylta med sina issues, men har i alla fall det goda omdömet att försöka göra det med ett någorlunda dansant beat i benen. Även om det kanske inte är så mycket mer än just det.
   Black Kids är dessutom inställsamma i överkant. Studsiga som en hel fritidsgård, pirriga som det första mötet på tu man hand mellan två nyförälskade fjortonåringar och melodier som är så angelägna om att nå fram att inte det minsta lämnas till lyssnarens egen fantasi. En låttitel som »I’m Not Gonna Teach Your Boyfriend How to Dance With You« känns väldigt symptomatisk både för Jacksonville-kvintettens musik och klubbindien av i dag; noga kalkylerade discokulörer som sticker i ögonen av förutsägbarhet så här några år efter att det patenterade Franz Ferdinand-pumpet kändes fräscht.
   Om Black Kids hade varit ett brittiskt band skulle antagligen inte en människa utanför ögruppen ha brytt sig. När de nu råkar vara amerikanska anglofiler utmålas de genast som lite mer märkvärdiga än vad de egentligen är. Vilket väl är helt okej, i morgon är ju en ny dag.
PIERRE HELLQVIST
2008-09-09