Death Vessel: Nothing is Precious Enough for Us
DEATH VESSEL
Nothing is Precious Enough for Us
Sub Pop/Border
Betyg: 6

Joel Thibodeau sjunger med en falsett så spröd att Jeff Hanson vid en jämförelse framstår som death metal-gurglare. Minsta vindpust skulle antagligen utplåna den tunna hinna som Providence-ynglingens androgyna röst kan liknas vid.
   Musikaliskt handlar Death Vessels andra album om den sorts fingerplockande bergsballader med udda instrumentering som dagens amerikanska indiescen ingalunda lider akut brist på, särskilt inte efter Fleet Foxes mästerverk. Icke desto mindre tjusar skivan med försiktiga anspråk och stram poesi. I längden överskuggar de brådmogna pretentionerna låtmaterialet i sig, lite så som fallet länge var  – och i viss mån alltjämt är – med Conor Oberst.
   I likhet med Bright Eyes lär vi hur som helst få höra mer av Death Vessel. Med tanke på hur stora Devendra Banhart, Sufjan Stevens och Joanna Newsom börjar bli i USA verkar ju freakfolk faktiskt vara den nya säkra vägen till framgång.
PIERRE HELLQVIST
2008-09-16