Glasvegas: Glasvegas
GLASVEGAS
Glasvegas
Columbia/import
Betyg: 10

I »Flowers and Football Tops«, inledningen på Glasvegas debutalbum, berättar sångaren och textförfattaren James Allan historien om Kriss Donald – en femton år gammal pojke som mördades brutalt i Glasgow för snart fem år sedan.
   Mordet på Donald är ett av de mest omskrivna i skotsk brottshistoria. Jakten på gärningsmännen sträckte sig över ett år och flera brittiska intressegrupper försökte använda tragedin för egna syften. Men inget av detta berörs i James Allans text, där händelsen i stället skildras utifrån Kriss Donalds mammas perspektiv. När han sjunger om saknaden efter en son som inte längre kommer hem efter skolan rör han sig i ett av människans mest ensamma rum – hennes oförmåga att förlika sig med den allra största sorgen.
   »No sweeping exits/No Hollywood endings/Flowers and football tops/Don’t mean a thing«.
   Effekten blir sju minuter av den starkaste popmusik jag hört. Inte bara jämförbar med öppningsspåren på The Jesus and Mary Chains »Psychocandy« eller The Clash »London Calling«, utan bättre, mer storslagen och med en text så hjärtskärande att jag inte kan läsa den innantill utan att samtidigt stänga av musiken.
   Det finns ett samspel mellan text och musik på Glasvegas debutalbum som är sällsynt inom samtida popmusik. Musiken lånar från ett halvt sekel musikhistoria, där i synnerhet The Proclaimers två första album framstår som särskilt betydelsefulla, men det som gör helheten så unik är att James Allan verkligen kan skriva texter som bottnar i sociala missförhållanden och svåra ämnen utan att det blir vare sig banalt eller plakatpolitiskt. »Geraldine«, till exempel, en rak redogörelse för en socialarbetares tillvaro som bärs av en så skimrande melodi och så självklara doowopkörer att man knyter varje hand i tyst protest varje gång man hör den.
   Det är måhända en stundens ingivelse, och kommer kanske att gå över, men just nu framstår Glasvegas första album som det bästa brittiska debutalbum jag någonsin hört. Jag är mållös på ett sätt jag sällan blir av popmusik numera, och glad att jag får vara här för att höra det.
NIKLAS ELMÉR
2008-09-16

»Glasvegas« kommer att få svensk distribution genom Sony BMG inom kort.