Thievery Corporation: Radio Retaliation
THIEVERY CORPORATION
Radio Retaliation

ESL/Bonnier Amigo
Betyg: 8 

 

Mycket skön musik har under de senaste tio åren kommit från Washington-duon Rob Garza och Eric Hilton, både under namnet Thievery Corporation och som producenter samt remixare åt till exempel lysande argentinaren Federico Aubele.   

   Det har alltid rört sig om ganska snäll och beskedlig musik. Och även om antydningarna funnits där – ibland mer än så – har de inte i första hand drivits av någon politisk geist, annat än då i själva akten att göra musik som per definition bryter barriärer och korsar kulturer.    

   Men nu lyfter de till slut fram sin tidigare inbäddade politiska aktivism till ytan. Kanske är det också därför som det för första gången verkligen hettar till även musikaliskt? Öppningsspåret »Sound the Alarm«, som inleds med en krigssiren, är inget mindre än en dub-maning att slå tillbaka mot Babylon: »Sound the alarm/Order the attack/Selasie-I-soldias/Beat Babylon back.«
   Konvolutet i återvunnen wellpapp (prytt av en ansiktsmaskerad rebell) rymmer en booklet utformad som en affisch med klottrade citat av allehanda världsförbättrare och systemkritiker, från George Orwell till Gandhi, från Timothy Leary till Joe Strummer. I pressreleasen förklarar Rob Garza: »There’s no excuse for not speaking out at this point, with the suspension of habeas corpus [syftar på Guantanamo], outsourced torture, illegal wars of aggression, fuel, food, and economic crises. If you are an artist, this is the most essential time to speak up.«
   Förutom denna plötsliga övertippning till politisk aktivism med sikte mot the usual suspects – Bush-administrationen, kapitalismen, västvärldens krig mot terrorismen – är det också rent musikaliskt Thievery Corporations mest omväxlande och spännande skiva hittills. Utan tvekan kastar de sig från den ena ändan av världen till den andra, varvar och blandar afrikanskt med brasilianskt, salsa med arabiskt, indiskt med reggae. Väver in allt i deras helt egna dub-elektroniska skrud.   

   Här finns många bra enskilda låtar, med toppar i dels den salsadrivna »El pueblo unido«, dels den slött svängiga »Hare krsna« – ett något otippat ämne att sjunga om för min favoritbrasse Seu Jorge, ni vet sångaren/skådisen från »Guds stad«, som även sjunger Bowie-covers på portugisiska i »The Life Aquatic«.

PATRIK LINDGREN
2008-09-23