TV On The Radio: Dear Science
TV ON THE RADIO
Dear Science
4AD/Playground
Betyg: 7

Lurigt band – TV On The Radio. Förbaskat lurigt band.
   Jag hajade inte hypen i början, fick allvarlig kramp av en tidig skiva som blandade stilar på ett jobbigt sätt, men från en inledande skepsis växte förra albumet »Return to Cookie Mountain« (2006) till rena beroendepillret. Den feta produktionen, alla kreativa arrangemang och den originella mixen tog sig in under skinnet, liksom den klaustrofobiska känslan på flera låtar.
   Fräckt – och ganska ovanligt – med musik som man tvingas omvärdera på det här sättet, skivor som verkligen växer, låtar som retar smaklökarna. »He he, nu du, he he. Vänta, snart kommer du att gilla det här, jag lovar, he he.«
   »Dear Science« fungerar likadant. Jag rafsar ner saker som »för mycket funk«, »forcerat« och »Faith No More-vibbar«. Låter sedan skivan vila två dygn, lyssnar på nytt med lurar på hög volym och smälter. Oj, inte dumt, inte dumt och fyller anteckningsblocket med »Animal Collective-intro«, »eufori« och »snyggt jobbat«.
   Albumet är inte lika bra som »Return to Cookie Mountain«. Inte nu, kanske om någon vecka, vem vet? Däremot kan det sägas att TV On The Radio denna gång luckrar upp bland alla infall och riktar in sig på ett mer livsbejakande, sensuellt och (om man så vill) kommersiellt sound. Produktionen är maffig, ett rymligt rum med en ocean av detaljer som sugs in i låtarna: stråkar, Antibalas-blås, discokulor, svettig hud, sångharmonier, handklapp, shoegaze och mycket annat.
   David Sitek är New York-gruppens ljudarkitekt, men det är Tunde Adebimpe (sång) och Kyp Malone (gitarr, sång) som skriver de flesta låtarna. Adebimpe har många rävar bakom öronen. Han kan leka Prince och Michael Jackson, förändra rösten utan ansträngning och nysta ihop olika uttryck till en tät helhet.
   Ännu en gång börjar jag bli beroende. Måste lyssna på »Family Tree« och »Lover’s Day« igen. Och den där hysteriska »Dancing Choose«, det finns säkert något bra där också. Hmm, ja, okej, den får en ny chans…
PM JÖNSSON
2008-09-23