Mercury Rev: Snowflake Midnight & Strange Attractor
MERCURY REV
Snowflake Midnight
Yep Roc/Border
Betyg: 8

MERCURY REV
Strange Attractor
www.mercuryrev.com
Betyg: 8

Vad är det här? En meteorkrasch? En ny singel med Silverbullit?mercury_rev_strange.jpg
   Ett smygande och symfoniskt intro bygger upp en suggestiv stämning innan synthar attackerar och pumpar i gång en projektil som landar rakt i magen.
   Nix, det är »Senses of Fire« med Mercury Rev, en av de allra bästa låtarna på »Snowflake Midnight«. Jag har säkert spelat den trettio gånger de senaste veckorna.

   Visst känner man igen Mercury Rev, med vissa typer av regnbågsliknande ljud som enbart de kan trolla fram och även om Jonathan Donahue laborerar med rösten sjunger han oftast med samma ljusa röst som vanligt.
   Men det har hänt någonting. Det sömniga sound som präglade förra albumet »The Secret Migration« har spikats in i en kista. Det var ingen dålig skiva men bekväm, alltför söt, som att titta in i ett dockskåp. Mercury Rev kände nog det själva och inför arbetet med »Snowflake Midnight« bestämde de sig för att tänka nytt. Mängder av elektronisk apparatur införskaffades, låtarna växte ut till månghövdade varelser som skalades av och trycktes ihop till vibrerande musikfyrverkerier.
   Det är en oväntad – och glädjande – vitamininjektion. Jag hade nästan räknat bort trion och så visar det sig att den är mer vital än på evigheter. Gruppen tappar lite i fokus på de två sista låtarna, i övrigt är skivan en lyckoträff. Dussintals av skimrande detaljer flyger in och ut i musiken och berikar både de i grunden ganska enkla popmelodierna och den storslagna helheten.
   Här finns mycket att upptäcka. »Butterfly Wing« är den rakaste poplåten, med en förförisk synthslinga – att likna vid pigga ljusstrålar genom persiennerna. Lika typisk för skivan är »People Are So Unpredictable« – titeln känns nästan som en programförklaring – som startar i drömsk förvåning för att veckla ut sig i bombasmer, skräckfilmsmystik och klanger som skickas ut i rymden.
   Syskonskivan »Strange Attractor« går att ladda ned gratis från Mercury Revs hemsida. På ett sätt är det en tillbakablick. Bandet började med att göra musik till experimentfilmer när de pluggade på universitet i Buffalo och även om »Strange Attractor« inte är filmmusik finns det en sådan känsla. Visuell, instrumental och experimentell ambientrock som kan påminna om kosmisk tysk sjuttiotalsmusik, utan att vara daterad.
PM JÖNSSON
2008-09-30