Simon Bookish: Everything/Everything
SIMON BOOKISH
Everything/Everything
Tomlab/Dotshop.se
Betyg: 2

Få band i modern tid har gjort ett lika ofrivilligt intryck på mig som The Divine Comedy.
   Fram tills för tio år sedan var Neil Hannon, bandets huvudsaklige låtskrivare, ingenting annat än en teoretiker i marginalen för mig.
   Jag läste om »Casanova« i engelska musiktidningar när jag gick på högstadiet, men eftersom Hannon sagt sig vilja göra ett temaalbum om sex och samtidigt såg ut som ett barn i sin pappas kläder på omslaget orkade jag inte intressera mig i någon större utsträckning.
   Sommaren 1998 var jag på språkresa på engelska sydkusten när en äldre man på en uteservering ville diskutera den skandinaviska folksjälen med mig efter att han hört att jag kom från Sverige. The Divine Comedy hade just gett ut »Fin de Siècle« och döpt en av låtarna till »Sweden«. Är verkligen svenskarna, undrade mannen, just som Hannon sjöng: »Tall and strong and blonde and blue-eyed/Pure and healthy, very wealthy.«
   2004 fick The Divine Comedy en mindre hit med »Come Home Billy Bird«. Jag avskydde den då, just som jag avskyr den nu, men tvingades ändå lyssna på Neil Hannons flyhänta kabaretdramatik på i princip varje tillställning jag besökte den sommaren.
   Det är naturligtvis ingen slump att jag, ett år när jag för första gången sedan 1997 inte råkat ut för någonting Neil Hannon varit inblandad i, konfronteras med musiken Leo Chadburn gör under pseudonymen Simon Bookish.
   Musiken på »Everything/Everything« har gått på samma universitet som Neil Hannon, studerat samma referenslitteratur och konstruerat samma till synes poänglösa luftslott av sin missriktade kärlek till Scott Walkers »Angels of Ashes«.
   Skillnaden är givetvis att referensen till just Walker, i Bookish fall, är en andrahandsreferens. I övrigt är musiken lika sökt uppfinningsrik som den på The Divine Comedys »Absent Friends« eller »Victory for the Comic Muse«, om än rotad i något mer samtida ljudvärldar.
   Låtarna är idébyggen utan innehåll och Bookish en brådmogen multiinstrumentalist i roliga glasögon.
NIKLAS ELMÉR
2008-10-07