Thieves Like Us: Play Music
THIEVES LIKE US
Play Music
Seayou
Betyg: 6

För snart sju år sedan gav det brittiska skivbolaget Soul Jazz ut en ambitiös samling med musik av punkband som upptäckt och omfamnat dansmusik och därifrån skapat en egen, till synes ny, form av popmusik.
   »In the Beginning There Was Rythm«, som skivan hette, var inte bara en ambitiös samling med ditintills bortglömd popmusik från sjuttio- och åttiotalet utan fungerade också som såväl sammanfattning och utgångspunkt för en ny våg av brittiska och amerikanska popgrupper som, liksom band på samlingen som The Slits och ESG, försökte blanda konventionell rockmusik med dansmusikens rytmer – så kallad punkfunk.
   Grupper som The Rapture och Radio 4 förefaller måhända en smula daterade i dag, men för snart ett decennium sedan utmålades de som popmusikens framtid. Detta trots att de i mångt och mycket inte ansträngde sig särskilt mycket för att uppdatera sina föregångares stilbildande och dansanta oväsen, utan nöjde sig med att karbonkopiera deras musik.
   Om man söker en likaledes diskant och dansant popmusik som den på »In the Beginning There Was Rythm« i vår tid, men en som dessutom uppdaterar snarare än karbonkopierar sina förlagor, kan man med fördel gå till Thieves Like Us debutalbum »Play Music«.
   Man kan måhända ställa sig frågande till likheterna mellan ljudväggarna på »Play Music« och de på klassiska album med A Certain Ratio eller The Pop Group, men just som The Slits eller Gang of Four gör Thieves Like Us en fullt ut modern dansmusik som inte kan sammanfattas på något annat sätt än som just renodlad popmusik.
   Om Talking Heads skivdebuterat i vår tid skulle de sannolikt låta exakt som Thieves Like Us gör i »Drugs in My Body«, »Your Heart Feels« och »Miss You«.
NIKLAS ELMÉR
2008-11-04