Mr. Oizo: Lambs Anger
MR. OIZO
Lambs Anger
Ed Banger/Because/Border
Betyg: 7

Quentin »Mr. Oizo« Dupieux har alltid balanserat på den där brutalt livsfarliga eggen, den mellan nonchalant genialitet och kvasiexperimentellt trams. 1997 slog han igenom med låten »Flat Beat«, som ju egentligen bara var ett skorrigt embryo till låt – om det inte vore för den löjligt coola tygfiguren Flat Eric, som hade huvudrollen i videon och i en serie reklamsnuttar för Levi’s. Albumet som följde, »Analog Worms Attack«, var lika embryonalt och skissartat – och utan gosedjur att titta på föll det rätt platt. Liksom hans tid i det stora rampljuset.
   Sedan dess har Dupieux varvat filmskapande (hans parallella karriär) med att ge ut mer musik, däribland det relativt galna albumet »Moustache (Half a Scissor)« från 2005. Numera har han också en mer normalfunktionell roll musikaliskt i Ed Banger-kretsen, bland annat som producent bakom Uffie. Det är också Ed Banger som ger ut hans nya album »Lambs Anger«, Mr. Oizos klart bästa alster hittills.
   Framför allt är det en väldigt rolig skiva; vilt spretande, ibland jobbig, ibland knivskarpt briljant, ibland bara allmänt slackerskön. Han säger det till och med själv i öppningsspåret, i skepnad av en datoriserad kvinnoröst: »You’re about to hear a collection of some recorded stuff. Some are good, some are bad. Some are just okay.«
   Och visst balanserar han här också, vacklar stundtals läskigt långt över kanten mot tramsavgrunden. Men håller sig på benen och styr upp det med något av de mer konventionella spåren, däribland den klassikerdoftande discorökaren »Two Takes It«.
   I pressreleasen försöker man både utmåla Mr. Oizo som den franska electroscenens gudfader och »Lambs Anger« som en efterföljare till Justice. Det finns nog ett korn av sanning i båda vinklarna, men mest får man nog betrakta Herr Fågel som en rätt knepig kusin till Daft Punk och Ed Banger-gänget.
   Flat Eric gör förresten comeback i titellåten – skivans i särklass mest skruvade stycke. Och det låter verkligen som om en fjärrstyrd tygnalle pillat på mixerbordet.
PATRIK LINDGREN
2008-11-18