Celestial: Crystal Heights
CELESTIAL
Crystal Heights
Music Is My Girlfriend
Betyg: 7

Plötsligt minns jag en av min barndoms lekar.
   Två deltagare, ett grässtrå. Korta förberedelser; deltagare ett tingade i tysthet fyra personer till olika ansiktspartier. Ellen; pannan, Josefin; näsryggen, Jenny; överläppen, Katarina; hakan… för att exemplifiera.
   Sedan drog deltagare två grässtrået över dessa namn och där det kittlade mest, där spirade deltagare etts känslor som starkast.
   Återstod då bara att skicka »får jag chans på dig?«-lappar till människan i fråga. Eller fortsätta tråna på avstånd, nu med ökad övertygelse.
   Personligen var jag dock mest intresserad av medlet. Målet gick att manipulera, min överläpp är känsligast. Nej, grässtråets beröring, det var häftigast. Om någon efter avslutad session pressade mig på detaljer – »vem blev det?«, »vad gillar du med henne?« – stog jag svarslös. Min tllltänkta var ju självklar och självklarheter upplevdes i sammanhanget som bisaker.  

   Allt jag längtade efter; nästa omgång.
   Anledningen att ovanstående oskyldiga kärlekstest erinras stavas förstås »Crystal Heights«, Celestials andra fullängdare. Ty vad Kumla-sonen Andreas Hagman och hans inbjudna gäster – sångerskorna Malin Dahlberg (Douglas Heart, Laurel Music och We Are Soldiers We Have Guns) och Ulrika Nymark (Northern Fields) samt trumslagaren Kent Cederström – skapat inför den är musik som lätta smekningar, musik med allt om förhållanden i botten. Eller: »Crystal Heights« utgörs av nio ljuvliga spår, akustiska och elektriska gitarrer klingar rent och klart, stämmor svävar varmt och luftigt, rytmer driver lagom. Allt är helt enkelt väldigt indiepop; The Field Mice, Math And Physics Club, St. Christopher, The Anyways, Brian, The Fairways… för att exemplifiera.
   Ja, för stunden, när »Crystal Heights« letar sig över huden, upp mot mina hörselgångar, är den en njutning. Men när den tystnat lämnar den efter sig viss tomhet; dess låtar är aningen för homogena, de riktigt minnesvärda melodierna och arrangemangen saknas.
   Elementen som gör en fulländad CD saknas.
   Samtidigt längtar jag efter nästa lyssningsomgång.
JOHAN JACOBSSON
2008-11-25