Greg Copeland: Diana and James


GREG COPELAND
Diana and James
Inside/Hemifrån/Bonnier Amigo
Betyg: 7

Greg Copeland är inte en man som släpper ut sin musik i världen i onödan.
   I mitten av sextiotalet, när Copeland gick på Sunny Hills High School i Fullerton i Kalifornien, hette en klasskompis Jackson Browne. De två blev vänner och 1982 producerade Browne »Revenge Will Come«, Copelands singer-songwriterdebut.
   Sedan dess har inte varit något nytt på skivfronten från Greg Copeland. Fram till oktober förra året, 26 år senare.
   På skivbaksidan står polaren Browne med som exekutiv producent men han är inte med på skivan. »Diana and James« är helt och hållet Copelands egen skapelse, tolv original från en röst som berättar så man lyssnar. Redan när han med skrovlig röst i inledande »Muddy Water« sjunger »There ought to be something we could cover her with/more than the muddy water« har han mig fast. Med hjälp av en utsökt produktion av multiinstrumentalisten Greg Leisz (som spelat med allt och alla från Wilco till Whiskeytown) presenterar Copeland små sträva kortnoveller. Mandoliner, fioler, pedal steel och nyckelharpa, en sextioåring som inte har något behov att höja tonläget för att höras. Om du som jag letar efter en väg framåt efter John Mellencamps starka »Life, Death, Love and Freedom« förra året, behöver du inte leta mer.
   De år som Copeland var borta från musikbranschen ägnade han åt familjen. Han säger att släppet av »Diana and James« känns som att sjösätta en liten vassbåt och försiktigt putta ut den i vattnet.
   Se till att stå på andra sidan havet och ta emot.
ANDERS DAHLBOM
2009-01-13