Franz Ferdinand: Tonight: Franz Ferdinand
FRANZ FERDINAND
Tonight: Franz Ferdinand
Domino/Playground
Betyg: 5

»Mussels in Malibu«, »Heavenly Hamburgers« och »Dumplings and Pancakes at the Russian Bar, Korea«.
   Just så lyder mina favorittitlar av Alex Kapranos.
   Jäpp, jag är av den åsikten att jag tyckte att Franz Ferdinand-sångarens matkrönikor för The Guardian från glasgowgruppens senaste världsturné var betydligt mer intressanta och livsbejakande än de högst konventionella popsånger som tagit dem ut på densamma.
   Jag gillade hur Kapranos i sina artiklar blottlade sina känsligare sidor, som om han under huden ändå bestod av kött och blod, fjärran sin poporkesters alldeles för fyrkantigt finslipade radiohits.
   Mellan krönikeraderna – eller ska vi kanske säga mellan tuggorna? – var det också lätt att skymta fröet till ett framtida fantastiskt Franz Ferdinand-album, där dess sångares välformulerade texter om livet långt bortom hemstaden skulle kunna slå ut i fullaste blom.
   När nu så Kapranos inför tredje skivan berättat att bandet inspirerats av Afrika hoppades jag att de fyra skottarna varit ute på samma chartersafari som, säg, Vampire Weekend och att den fantastiska framtiden redan var här.
   Jag har nu lyssnat på »Tonight: Franz Ferdinand«.
   Jag har lyssnat på den om och om igen.
   Jag har lyssnat på den såväl framlänges som baklänges och uppochnervänd.
   Men jag måste dessvärre meddela att jag ännu inte hittat något som helst som minner om det där som vi populärt brukar kalla »Afrika«.
   Inte mer än möjligen Det Kritvita Afrikas gated community-förorter i Kairo, lyxhotell längs med Kenyas kust eller finare shoppingvaruhus i Kapstaden.
»Tonight: Franz Ferdinand« bjuder inte på en endaste överraskning och är, för att återknyta till Kapranos matkrönikor, mest bara som en musikalisk motsvarighet till att gå och äta på McDonalds i ett främmande land.
   Det fantastiska Franz Ferdinand-albumet, det som för första gången med all rätt kommer att ställas mot Orange Juices »You Can’t Hide Your Love Forever«, är ännu inte här.
MARCUS JOONS
2009-01-27