The Bethlehem Beard Corporation: When the Beards Met in Bethlehem
THE BETHLEHEM BEARD CORPORATION
When the Beards Met in Bethlehem
Flora & Fauna/Border
Betyg: 6

Det är snart ett år sedan The Bethlehem Beard Corporations låt »You’ll Come Over Soon« började cirkulera på olika bloggar och ett album utlovades innan sommaren. Först nu är det här, rejält försenat men värt vår väntan.
   Jag har ingen aning om vem som döljer sig bakom det lätt huvudvärksframkallande gruppnamnet, men en av de hemlighetsfulla och ej namngivna medlemmarna säger i en intervju att man vill göra »rough and slightly under produced music that makes you feel something«. Och på gruppens Myspace-sida kan man höra en cover på Parkens »Glittrar« med ord som drar åt samma håll: »Sjung så att det svartnar, sjung så att läppen spricker!«
   Vilket inte betyder att det här sliter i väg med oss på något slags dödsmetalkarusell. Och pressar på en känslorna med osäkrade elgitarrer. Tvärtom. Musiken släpar sig fram, inåtvänt lofi-mumlande, nersänkt i blues och old timey-knaster och triviala vardagsljud. Den vinglar fram, utan att skämmas för det. Instrumenteringen är akustisk, ibland nästan urskuldande så. Musiken är som upphittad under sten och mossa i någon djup och mörk skog, men ändå märkligt här-och-nu.
   Den skulle kunna viftas undan som plågsamt infantil och studentikost ansträngd, men den bygger sina stämningar effektivt och den skapar snabbt en närhet man nästan kan ta på. Den får mig att vilja höra mer.
LENNART PERSSON
2009-01-27